Τα γραφεία της Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, επισκέφθηκε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Καλογιάννης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου και κ. Θαν. Πατσιούρα, τον γραμματέα της Ομοσπονδίας Αμεα Θεσσαλίας  κ. Στεφ.  Παϊκο  και άλλα μέλη του αναπηρικού κινήματος και για τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος και η Δημοτική αρχή στην κατεύθυνση της ικανοποίησης βασικών αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία. Όπως τονίστηκε από τα δήμαρχο «η παγκόσμια ημέρα των ατόμων με αναπηρία αλλά και με αφορμή την εορταστική περίοδο πρέπει να περάσει το μήνυμα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας, συμπληρώνοντας πως όλοι μαζί με αλληλεγγύη και αισιοδοξία ξαναχτίζουμε την πόλη μας και τη ζωή μας.» 

Λευκό ταξί

Ειδικότερα,  στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας του «Λευκού Ταξί», το οποίο ήδη επανακυκλοφορεί μετά από χρόνια που ανήκει στον Πανθεσσαλικό Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, αλλά παρέμενε ακινητοποιημένο, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Ήταν  ένα μακροχρόνιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος στην πόλη και ενισχύει τις δράσεις στο τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου.

Το ειδικό όχημα σημειώνεται θα κινείται με οδηγούς του Δήμου Λαρισαίων, ο οποίος θα έχει και τη ευθύνη για τη λειτουργία και συντήρηση του οχήματος. Το Λευκό ταξί θα εξυπηρετεί τις μετακινήσεις ΑμεΑ της περιοχής, κατόπιν ραντεβού, θα υπάρχει συνοδεία κοινωνικού λειτουργού ή νοσηλευτή, ενώ την αξιολόγηση των αιτημάτων των ΑμεΑ θα έχουν οι θεσμικοί τους φορείς.

Παράθυρο στη μόρφωση και για τους τυφλούς…

Επιπροσθέτως, ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος που πλέον υλοποιείται είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου στούντιο ηχογράφησης βιβλίων στη Λάρισα που θα είναι το μοναδικό στην ελληνική περιφέρεια και το οποίο ανοίγει τα μονοπάτια της μόρφωσης και των σπουδών στους τυφλούς συμπολίτες μας, αλλά και σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους και δεν τους επιτρέπεται να διαβάζουν. Η Αθήνα είναι η μόνη πόλη στην Ελλάδα όπου υπάρχουν τρία στούντιο ηχογράφησης βιβλίων και η Λάρισα θα αποκτήσει το τέταρτο. 

Το στούντιο θα στεγαστεί σε χώρο του Δήμου, στην οδό Παλαιολόγου 14 και θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών.  Ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα μηχανήματα ψηφιακής εγγραφής και παραγωγής των CD, μόλις προχθές υπογράφτηκε και η σύμβαση και την επόμενη περίοδο Φεβρουάριο-Μάρτιο (με όλες τις δυσκολίες λόγω των capital controls) θα εγκατασταθούν. Στη χρηματοδότησή τους καθώς κόστισαν γύρω στα 27.000 ευρώ, αξίζει να αναφερθεί ότι ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή της ΔΕΥΑΛ. 

ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Από τον Οκτώβριο ξεκίνησαν στα πλαίσια της ΔΗΚΕΛ την λειτουργία τους τέσσερα νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, εκ των οποίων το ένα αφορά παιδιά με Αναπηρία. Στο συγκεκριμένο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του ειδικού δημοτικού σχολείου στη Νεάπολη, είναι δυναμικότητας 25 ατόμων, η πρώτη δομή για τα άτομα με αναπηρία που έρχεται να λειτουργήσει ο δήμος εδώ και πολλά χρόνια. Με σταθερά βήματα δημιουργείται το πλαίσιο, υπάρχουν συνεργασίες με φορείς, γονείς και μέλη του αναπηρικού κινήματος να αποτυπωθούν οι δυσκολίες και να θεραπευτούν οι αδυναμίες ενός πραγματικά δύσκολου εγχειρήματος.  Ενώ σημαντική ώθηση στην προσπάθεια θα δώσει και η ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την πρόσληψη σταθερού προσωπικού μέσω ΕΣΠΑ, μια διαδικασία που μοιάζει να φτάνει αυτές τις μέρες στο τέλος της, επιτρέποντας άμεσα και την προκήρυξη των θέσεων.

Κοινωνικό τιμολόγιο

 Τέλος, στο πλαίσιο της εντεινόμενης προσπάθειας για στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, σημειώνεται πως 700 άτομα με αναπηρία, έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο.  

Σε δηλώσεις του,  ο δήμαρχος κ. Απ. Καλογιάννης αναφέρθηκε σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η δημοτική αρχή για στήριξη των ατόμων με αναπηρία, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος επιβάλλεται να εκδηλώνει εμπράκτως και με έργα τη στήριξη του σ΄ αυτή την ευαίσθητη προσπάθεια των συμπολιτών μας, ενώ από την πλευρά του ο κ. Θαν. Πατσιούρας, αναφέρθηκε στο πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με το Δήμο και στην ικανοποίηση του αιτήματος για το «Λευκό Ταξί», που παρέμενε ακινητοποιημένο από το 2013. 

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και Νίκος Καλτσάς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Λαρισαίων