Ανακοίνωση – απάντηση του Δήμου Λαρισαίων, σχετικά με την ανακοίνωση της κ. Ρ. Καραλαριώτου για το θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου και για τη λειτουργία παιγνιδιών λούνα πάρκ στην Κεντρική Πλατεία.   

«Εδώ και καιρό Έχει γίνει αντιληπτό απο τη δημοτική αρχή και έχει δημοσίως επισημανθεί  – ότι η κ. Καραλαριώτου έχει επιλέξει να ασκήσει  αντιπολίτευση μηδενίζοντας τις δραστηριότητες του Δήμου. Ακόμα και στο θέμα των εορταστικών εκδηλώσεων επιλέγει τον ίδιο δρόμο. 

Δεν μας προκαλεί βέβαια έκπληξη το γεγονός  αφού  ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης και η δημοτική αρχή βρίσκoνται, σε μεγάλη απόσταση από την πολιτική σκέψη και οπτική της .   Ακόμα και η ίδια η ανακοίνωση με την οποία θέτει θέμα διαδικασίας, είναι αποκαλυπτική για τις βασικές πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν. Αφήνει υπόνοιες για αδιαφάνεια, σχετικά με τον τρόπο που ο Δήμος Λαρισαίων φρόντισε να υπάρχουν παιγνίδια λούνα πάρκ, που τα παιδιά των Λαρισαίων και όσων βρεθούν στην πόλη αυτές τις ημέρες, μπορούν να τα χαρούν δωρεάν. 

Με σεβασμό λοιπόν στο θεσμό της  Αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής λειτουργίας  του Δήμου, υπάρχει ανάγκη να απαντήσουμε σε όλα τα ζητήματα - ερωτήματα. 

Η κ. Καραλαριώτου, θέτει το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά, ότι μόλις πριν ένα μήνα, ψήφισε την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τοποθέτηση παιγνιδιών λούνα πάρκ στην Κεντρική Πλατεία, για 25 περίπου ημέρες, για δωρεάν χρήση τους από τα παιδιά  της Λάρισας – και όχι μόνο. Στην εισήγηση επίσης περιλαμβάνονταν και η λειτουργία παγοδρομίου, με αντίτιμο.  Όλα αυτά υπερψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο (διαφώνησαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Βασικό μέλημα του Δήμου για το θέμα αυτά ήταν η διασφάλιση  και η τήρηση όλων των τυπικών και  ουσιαστικών  προϋποθέσεων (πιστοποιημένα όργανα και εταιρεία)  που θα διασφάλιζαν, καταρχάς, την ασφαλή ψυχαγωγία των παιδιών. Ο Δήμος είναι αλήθεια ότι επέλεξε την εταιρεία που συμμετείχε στη φετινή εμποροπανήγυρη, λόγω της διαπιστωμένης επάρκειας της σε ζητήματα ασφαλείας, και της ομαλής συνεργασίας με τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι Λαρισαίοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή, δεν υπάρχουν «τοπικοί επαγγελματίες» με πιστοποιημένες λειτουργίες, για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως αποδείχθηκε και κατά τη δημοπρασία του παζαριού. 

Σ΄ αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε το οικονομικό αντικείμενο της συνεργασίας για να αντιληφθούν όλοι την μικροπολιτική της κ. Καραλαριώτου. Η εταιρεία που  εγκατέστησε  και λειτουργεί το λούνα πάρκ για περισσότερες απο 25  ημέρες,  με δικό της προσωπικό  θα θα πληρωθεί με 18.450 ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ, χωρίς να εισπράττει από τα παιδιά των συμπολιτών μας. 

Για την αυτή την ….«ύποπτη» συνδιαλλαγή αφήνει σκιές η κ. Καραλαριώτου. Και γι αυτή την «περίεργη» ανάθεση, κατηγορεί τη δημοτική αρχή και το δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη   ο οποίος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι «οι αναθέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Πρόκειται για ένα νόμιμο εργαλείο, μια νόμιμη δυνατότητα για την Αυτοδιοίκηση. Το κρίσιμο σημείο είναι πως και για ποιο σκοπό  χρησιμοποιεί κάποιος αυτό το εργαλείο…»

Βεβαίως, υπάρχουν και εκείνοι που σίγουρα γνωρίζουν και άλλους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης του εργαλείου των αναθέσεων. Ισως η κ. Καραλαριώτου, γνωρίζει περισσότερα και καλύτερα. Αλλωστε είναι και η ίδια έμπειρη, αφού θήτευσε για αρκετά συνεχόμενα χρόνια σε θέσεις ευθύνης (αντινομάρχης και αντιπεριφερειάρχης), ενώ στενοί συνεργάτες στην παράταξή της, έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι σε  δημοτικές αρχές των τελευταίων τετραετιών.

Επίσης, στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο και για το συνολικό σχεδιασμό του Δήμου για τις δράσεις, και τις εκδηλώσεις της εορταστικής περιόδου.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι για μας,  το βασικό μήνυμα για τις φετινές γιορτές διαπνέεται από τη σκέψη ότι «με πολιτισμό, ανθρωπιά, αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια ξαναχτίζουμε την πόλη και τη ζωή μας».

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες πολιτιστικές δράσεις  στο εμπορικό κέντρο, στους πεζοδρόμους και τις πλατείες και σε όλες τις πολιτιστικές δομές του Δήμου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και μεγαλύτερων. 

Στις γειτονιές, οργανώνονται εκδηλώσεις με πρωτοβουλίες των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Οι μαθητές των σχολείων, βγήκαν στις πλατείες των γειτονιών και τραγούδησαν μαζί με γονείς και γείτονες. Σε κάθε γειτονιά επίσης, τα παιδιά των παιδικών σταθμών και τα μέλη των ΚΑΠΗ, γιορτάζουν μαζί, ενώ μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο στην κεντρική πλατεία της πόλης, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η «Συνάντηση Πολιτισμών» με  τις κοινότητες συμπολιτών μας, διαφορετικών εθνικοτήτων, να βάζουν  με αισθήματα υπερηφάνειας το δικό τους στίγμα στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας. 

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, δεκαπέντε μόλις μήνες, μετά την ανάληψη καθηκόντων επιμένει  να θέτει σε προτεραιότητα την αναγκαιότητα η κοινωνία να μείνει  όρθια με πνεύμα αλληλεγγύης. Αυτές τις ημέρες διάλεξε η κ. Καραλαριώτου να επιτεθεί στη δημοτική αρχή. 

 Ο πανάκριβος «πολυτελής» στολισμός και οι παρακμιακές εκδηλώσεις με «σελέμπριτις» όπου ο λαός παρακολουθεί από μακριά τις απαστράπτουσες προσωπικότητες να διασκεδάζουν έχει τελειώσει για τη πόλη μας. Η νέα δημοτική αρχή σε μια περίοδο που η ανθρωπιστική κρίση διατρέχει συθέμελα την κοινωνία δεν πρόκειται να προκαλέσει με σπατάλες. (Παρεμπιπτόντως, φέτος για το εμπορικό κέντρο της πόλης, ο Δήμος προμηθεύτηκε,   με σύνεση νέο εορταστικό φωτισμό. Την επόμενη χρονιά θα αγοραστούν και άλλα φωτιστικά και έτσι ο διάκοσμος θα επεκταθεί)  

Ισως βέβαια η κ. Καραλαριώτου να έχει εντυπωσιαστεί απο τα όσα «φανταχτερά» και πάντα επί πληρωμή, γίνονται φέτος σε γειτονικό δήμο. 

Τέλος ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το πρόγραμμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων, στοχεύει στην κοινωνία της Λάρισας. Δεν πιστεύουμε ότι επιτυγχάνεται εξωστρέφεια με αποσπασματικές υπερπαραγωγές ευκαιριακού τύπου. Η  εξωστρέφεια της Λάρισας θα επιτευχθεί σταδιακά και παράλληλα με την πρόοδο και την συνολική εξέλιξη της πόλης. Αυτό σχεδιάζουμε και αυτό υλοποιούμε. Εργαζόμαστε ακούραστα και μεθοδικά για το νέο άλμα της Λάρισας. 

Ευτυχώς, πάντως που όλοι πια σ΄ αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε καλά...

Καταλήγοντας, θέλουμε για άλλη μια φορά να εκφράσουμε την έκπληξή μας, για τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης από την πλευρά της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Δεν θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα, μέρες που είναι, απλά ευχόμαστε στην κ. Καραλαριώτου καλές και χαρούμενες γιορτές.