Επίσκεψη στις εργασίες για την κατασκευή του νέου κτιρίου του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το έργο προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, βρίσκεται στη φάση της θεμελίωσης, με τις εργασίες να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. 

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σπουδαιότητας για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 9,9 εκατ. ευρώ. Το νέο κτίριο, που κατασκευάζεται στο χώρο της Ιατρικής Σχολής, δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και εργαστήρια για το τμήμα Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε και διασφαλίζουμε την λειτουργικότητα του τμήματος, αλλά και όλων των σχολών επιστημών υγείας. Έτσι το Πανεπιστήμιο θα βρίσκεται σε έναν ενιαίο χώρο, όπου λειτουργεί ήδη μια σύγχρονη βιβλιοθήκη αλλά και το νοσοκομείο. Η ολοκλήρωση του έργου δίνει λύση στο κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η σχολή σήμερα, ενώ πλέον οι φοιτητές και οι καθηγητές θα μπορούν σε κατάλληλες υποδομές και με κατάλληλο εξοπλισμό να εκπληρώνουν καλύτερα την αποστολή τους».

Ο πρόεδρος του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας κ. Δημήτρης Λεωνίδας σημείωσε από την πλευρά του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για το ενδιαφέρον που έχει δείξει από την πρώτη στιγμή για το κτίριο αυτό, καθώς και τις πρυτανικές αρχές για την συμβολή τους. Το τμήμα μας βρίσκεται σήμερα στο 15ο χρόνο λειτουργίας του, λειτουργεί από το 2000 σε εγκαταστάσεις οι οποίες δεν αρμόζουν στην πορεία του, αλλά και στον τρόπο λειτουργίας του. Το τμήμα μας είναι ένα πρωτότυπο τμήμα για την Ελλάδα και για τη Θεσσαλία, σήμερα τρέχουν προγράμματα ερευνητικά και εθνικά ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ και μέσα από το νέο κτίριο, αλλά και μέσα από την ερευνητική προσπάθεια, που έχει κάνει το τμήμα, φιλοδοξούμε να γίνουμε το εθνικό κέντρο ερευνάς για τον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα». 

Παράλληλα ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη έργο που διαχέει κοινοτικούς πόρους δημιουργώντας μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία και στηρίζει θέσεις εργασίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του και τα υπόλοιπα έργα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλία να ακολουθούν τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς. Τα έργα αυτά είναι: α) Το κτίριο του ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα προϋπολογισμού 7,4 εκατ. ευρώ, β) το κτίριο της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ, γ) το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Βόλο προϋπολογισμού 9,7 εκατ. ευρώ, δ) το κτίριο Μηχανικών Η/Υ – Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων στο Βόλο προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ.

Τον περιφερειάρχη στο έργο συνόδευαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, στελέχη του τμήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και οι κατασκευαστές.

Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιρίου σε γήπεδο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που βρίσκεται σε επαφή με το χώρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στη θέση Μεζούρλο. Το κτίριο θα είναι ανεξάρτητο, αποτελούμενο από τέσσερα επιμέρους συνεχόμενα τμήματα, χωρισμένα με αρμούς διαστολής, ανάλογο με τα ήδη ανεγερθέντα κτήρια Εργαστηρίων Ι & ΙΙ του Ιατρικού Τμήματος. Θα  είναι τριώροφο με υπόγειο και θα έχει σκελετό οπλισμένου σκυροδέματος. Η συνολική επιφάνεια δόμησης είναι 5.209 τ.μ., σύμφωνα με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα.

Στην Πτέρυγα Εργαστηρίων ΙΙΙ των εγκαταστάσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα στεγαστεί το Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας και συγκεκριμένα: οι Τομείς Βιολογίας στην Β΄ στάθμη (ισόγειο), Βιοτεχνολογίας στη Γ΄ στάθμη (Α΄ όροφος), Βιοχημείας στη Δ΄ στάθμη (Β΄ όροφος) και βοηθητικοί χώροι στην Α΄ στάθμη (υπόγειο).

Με την κατασκευή του νέου κτιρίου καλύπτονται οι ανάγκες του Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 550 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και στεγάζεται αποκλειστικά σε μισθωμένα κτίρια στην πόλη της Λάρισας. Το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας θα αποκτήσει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις εκπαιδευτικών κτιρίων σε χώρο που βρίσκεται και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του τμήματος Ιατρικής, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση πρόσβασης των φοιτητών σε αυτή. Η γειτνίαση των δύο τμημάτων (Ιατρικής και Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας), καθώς και η θέση του γειτονικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα επιτρέψει γενικότερα τη διευκόλυνση των εκπαιδευτικών – επιμορφωτικών διαδικασιών. Οι νέες εγκαταστάσεις θα καλύψουν τις ανάγκες του τμήματος σε αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια πλήρως εξοπλισμένα, καθώς και σε χώρους γραφείων για την εξυπηρέτηση του διδακτικού προσωπικού.