Τριπλό μήνυμα το νόημα του οποίου συμπυκνώνεται στην ανάγκη κάθε δράση και έργο που υλοποιείται να περιλαμβάνει πλήρεις προδιαγραφές προσβασιμότητας και για άτομα με αναπηρία, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση τεχνικής υποστήριξης φορέων για την ένταξη δράσεων με εξασφάλιση προσβασιμότητας ΑμεΑ  στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014 – 2020(Π.Ε.Π.).  

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη νέα αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας και διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του εστίασε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και κυρίως της Περιφέρειας με τα Υπουργεία τα οποία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων μέσω των τομεακών τους προγραμμάτων, με στόχο να καλυφθεί μέρος του κενού που διαπιστώνεται σε ζητήματα προσβασιμότητας από το παρελθόν, αλλά και προχωρήσουν ολοκληρωμένα έργα και παρεμβάσεις.

Ο Περιφερειάρχης σημείωσε επίσης πως μόνον με την υλοποίηση έργων τα οποία περιλαμβάνουν προδιαγραφές για τα άτομα με αναπηρία «θα μπορούν και αυτοί οι συνάνθρωποί μας να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι».

Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Είμαστε εδώ σήμερα με την Εθνική Συνομοσπονδία των ατόμων με αναπηρία στέλνοντας τρία μηνύματα: Το πρώτο είναι να συνεργαστούμε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Το δεύτερο να συνεργαστούμε και με τα αρμόδια υπουργεία τα οποία έχουν και τα περισσότερα διαθέσιμα χρήματα για έργα προσβασιμότητας. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι σε όλα τα έργα πρέπει να περιλαμβάνονται και διαδικασίες, υποέργα και δράσεις για άτομα με αναπηρία. Μ’ αυτόν τον τρόπο μόνον μπορούμε να καλύψουμε το κενό που έρχεται από το παρελθόν και να προχωρούμε σε ολοκληρωμένα έργα και παρεμβάσεις. Έτσι μόνον θα μπορούν και αυτοί οι συνάνθρωποί μας να συμμετέχουν ισότιμα στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό και αθλητικό γίγνεσθαι.

Στο θέμα της χρηματοδότησης, δεν μπορεί τα υπουργεία να υποδεικνύουν διαρκώς την Περιφέρεια όταν οι πόροι της Περιφέρειας είναι σαφώς μικρότεροι από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε στο βαθμό των δυνατοτήτων μας. Δε θέλουμε να αδικήσουμε κανέναν, ούτε όμως και να αδικηθούμε. Θέλουμε να παλέψουμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος σε μία δύσκολη περίοδο και να φέρουμε τη μεγάλη δημιουργική ανατροπή. 

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας μέσα από τα χρήματα που διαθέτουμε από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και μέσα από τα έργα που πρόκειται να δημοπρατήσουμε. Έτσι λέμε σε όλες τις τεχνικές υπηρεσίες να σκέφτονται και να σχεδιάζουν με το μυαλό τους στους συνανθρώπους μας που δεν έχουν εύκολη προσβασιμότητα. Αυτό πρέπει να διευρυνθεί σε κάθε έργο, σε κάθε δράση, όχι μόνον σε δρόμους, πεζοδρόμια και κτήρια.

Αυτό πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα και ολοκληρωμένα, όχι να επεμβαίνουμε εκ των υστέρων με μπαλώματα. Πρέπει να επικρατήσει ξανά η λογική στο σχεδιασμό, τη συνεργασία και την υλοποίηση.»

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση και υποστήριξη των στελεχών των εμπλεκομένων με τη διαχείριση και υλοποίηση έργων του Π.Ε.Π. φορέων της Θεσσαλίας στην εξειδίκευση των αρχών της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η ενίσχυση της ικανότητάς τους για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. 

Η αρχή της μη διάκρισης λόγω αναπηρίας και της διασφάλισης της προσβασιμότητας στα ΑμεΑ αποτελούν βασικές απαιτήσεις των κανονισμών των Επενδυτικών και Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διατρέχει όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της εφαρμογής των συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων και η τήρηση της ελέγχεται κατά την διαδικασία επιλογής των προς συγχρηματοδότηση έργων. 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε το σχετικό θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο καθώς και εξειδικεύθηκαν οι απαιτήσεις ανά κατηγορία έργων με παράθεση σχετικών παραδειγμάτων.