Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27/05 κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Η εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Η.Π.Α. ( Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων - TTIP)».

Η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη επεσήμανε ότι όπως με αντίστοιχες συμφωνίες για το εμπόριο, υπάρχει συνεχής πίεση από την πλευρά των αμερικανικών εταιρειών να διευκολύνουν την πρόσβασή τους παντού με βάση τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα και προδιαγραφές. Ανέφερε το παράδειγμα της Συμφωνίας TRIPS που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία το 1995 και αφορούσε τα πνευματικά δικαιώματα που συνδέονται με το εμπόριο όπου ουσιαστικά ήταν η εναρμόνιση όλων με την αμερικανική νομοθεσία περιορίζοντας, για παράδειγμα στα φάρμακα, την ελεύθερη πρόσβαση και ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα.

Στην συνέχεια η βουλευτίνα υπογράμμισε συγκεκριμένα και μεγάλα προβλήματα αυτής της συμφωνίας, όπως το ζήτημα των δημόσιων αγαθών, από την ενέργεια στο νερό, τις μεταφορές και τη δημόσια υγεία, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτής της Συμφωνίας, με στόχο, φυσικά, να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα αυτά και σε όλα τα κράτη-μέλη συγκεκριμένες αμερικανικές εταιρείες.

Επιπλέον αναφέρθηκε σε δυο κεντρικά ζητήματα γύρω από τη συμφωνία. Το ζήτημα της δημοκρατίας που καταργείται από τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων αλλά και από τις υπερεξουσίες που δίνονται στις εταιρείες μέσω του περιβόητου μηχανισμού επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους και το ζήτημα της απορρύθμισης που επιχειρείται μέσω της κατάργησης όποιου ευρωπαϊκού κανονισμού υπάρχει σήμερα για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Προσέθεσε επίσης τη γεωπολιτική διάσταση της Συμφωνίας για το πώς φαντάζονται την μελλοντική κατανομή του πλούτου κάποιες χώρες, παραπέμποντας στην καθόλου τυχαία έκφραση που χρησιμοποίησε κάποια στιγμή η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας για την TTIP, την οποία και χαρακτήρισε «οικονομικό ΝΑΤΟ». 

Τέλος, πρότεινε να είμαστε αρνητικοί απέναντι σε μια τέτοια Συμφωνία, αν δε δοθούν στη δημοσιότητα βασικά της κείμενα.