H ΜΚΟ Πήλιον Όρος σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων διοργανώνει την παράσταση του Θεάτρου Σκιών “Ο Καραγκιόζης μετανάστης”. Η παράσταση  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Αυγούστου ώρα 9.00 το βράδυ στο Μύλο του Παππά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η ΜΚΟ Πήλιον Όρος ειδικεύεται σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε σχέση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την τοπική ανάπτυξη. Όλα αυτά πρέπει να τα συνδυάζει κανείς για να έχει αειφόρα αποτελέσματα στην ανάπτυξη. 

«Όλοι μέσα στην παράγκα», είναι ο τίτλος του Έργου, ενδεικτικός του περιεχομένου, που έχει να κάνει με τη στάση της ανοχής στον άλλον. Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος  το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

Στόχος του Έργου «Όλοι μέσα στην παράγκα» είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, η προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. 

Για το σκοπό αυτό  επιστρατεύτηκε το Θέατρο Σκιών. Έγινε  μια παράσταση με τίτλο «Ο Καραγκιόζης μετανάστης» για την προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την  καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.  Με την κωμωδία, τη σάτιρα και τα βαθύτερα νοήματα που εκφράζει ο Καραγκιόζης, καλύπτει ένα διττό στόχο. Να ψυχαγωγήσει με λεπτό χιούμορ και να διαπαιδαγωγήσει ως προς τις αξίες της δημοκρατίας, τις αντιρατσιστικές στάσεις, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, και να προβληματίσει πάνω σε καθημερινά κοινωνικά θέματα. Ομάδα - στόχο αποτελούν τα παιδιά, οι νέοι και το ευρύ κοινό.  

 Οι συμμετέχοντες - θεατές προσεγγίζουν την κοινοτική παράδοση, μέσα από το θεατρικό έργο, αντιπαλεύοντας την κοινωνική ανισότητα, τον κοινωνικό ρατσισμό, την ξενοφοβία και την κρίση των δημοκρατικών αξιών, μέσα από το λαϊκό στοιχείο, την κίνηση, το λόγο και την ευρηματικότητα. Το θέατρο σκιών είναι ο παιζόμενος λόγος.  Στη θεματική του έργου είναι πολύ φορείς που δραστηριοποιούνται. Κανείς όμως δεν κάνει την προσέγγιση αυτή. Ο Καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, που παίζει την παράσταση, έχει δουλέψει με Ρομά, Πομάκους, Μετανάστες, Πρόσφυγες, έχει μεγάλη εμπειρία και παιδεία στην προσέγγιση του θέματος. 

Τέλος, έχει τυπωθεί ενημερωτικό 16σελιδο έντυπο που μοιράζεται στην αρχή της παράστασης σε όλους τους παρευρισκόμενους θεατές με τίτλο “Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια - Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία” του Νικόλα Δημητριάδη, με πολύ γουστόζικα σκίτσα και ενδιαφέροντα κείμενα, που έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει στο ευρύ κοινό την προάσπιση και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την ισότητα όλων, την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και την εξάλειψη της ξενοφοβίας.