Στις 27 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, ο Λαρισαίος Μιλτιάδης Δεληχάς Δρ. Ακτινοφυσικός - Επιθεωρητής Εργασίας, θα βραβευτεί από τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία (EU-OSHA) για τη διάκριση του έργου (project)  που υπέβαλε στον 12ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Βραβείων καλής πρακτικής στην Υγεία & Ασφάλεια της Εργασίας, στο πεδίο «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία».

Το έργο διακρίθηκε πανευρωπαϊκά ως ένα από τα 10 προτεινόμενα για βράβευση ανάμεσα στα 55 που έφτασαν στο τελική φάση του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν 39 χώρες.. Να σημειωθεί ότι από την Ελλάδα το έργο είχε επιλεγεί μαζί με το έργο της COSMOTE από την Τριμερή Επιτροπή του Εθνικού Εστιακού Πόλου Πληροφόρησης, ανάμεσα σε πέντε υποβληθείσες υποψηφιότητες (είχαν υποβάλλει οι OTE, OMYA HELLAS και το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας). 

To διακριθέν project εφαρμόστηκε πιλοτικά στο Δήμο Χαλκιδέων τη διετία 2012-14, εκπροσωπώντας το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) Κεντρικής Ελλάδας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), μαζί με τον Δρ. Βιολόγο – Επιθεωρητή Εργασίας στο Τμ. Ευβοίας κ. Δημήτριο Τούκα. Το έργο με τίτλο «αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας των παραγόντων πρόκλησης εργασιακού άγχους στον τομέα αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Χαλκιδέων», παρατίθεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας www.ypakp.gr. 

Στις 28 Ιανουαρίου 2015, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός EU-OSHA που εδρεύει στο Μπιλμπάο, απέστειλε στο ΚΕΠΕΚ  κεντρικής Ελλάδας συγχαρητήρια επιστολή ενημερώνοντας ότι το έργο επιλέχθηκε ως ένα από τα 10 προτεινόμενα για βράβευση (ανάμεσα σε 55) ενώ στις 18 Μαρτίου 2015, απέστειλε στον  Δρ. Δεληχά επίσημη πρόσκληση για την Τελετή Απονομής των Βραβείων Καλής Πρακτικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Τα βραβεία και τις διακρίσεις θα απονείμουν η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Υπουργός Ευημερίας της Λετονίας (προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.).

Η παραπάνω διάκριση είναι αποτέλεσμα της εντατικής δουλειάς του Δρ. Δεληχά στο συγκεκριμένο πεδίο, που ξεκίνησε το 2011 με τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιθεωρητών Εργασίας (SLIC), στην οποία ορίστηκε ως εμπειρογνώμονας μέλος της 12-μελούς ομάδας εργασίας για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους. Η ομάδα εργασίας με τακτικές συνεδριάσεις στο Λουξεμβούργο προετοίμασε την πανευρωπαϊκή εκστρατεία της SLIC «psychosocial risks at work campaign 2012» υπό την Προεδρία της Διεύθυνσης Εργασιακού Περιβάλλοντος της Σουηδίας. Ακολούθησε το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθνικών καθοδηγητών ενώ τα αποτελέσματα για το ΣΕΠΕ, παρουσίασε ο Δρ. Δεληχάς στην τελική συνδιάσκεψη της SLIC που έγινε Στοκχόλμη το Μάρτιο του 2013.