Οι σοβαρές καθυστερήσεις στη διαχείριση της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ για την προμήθεια του εξοπλισμού του Πανεπιστημακού Νοσοκομείου,  παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την συνέντευξη τύπου για τη νέα σύμβαση η οποία αφορά νέο εξοπλισμό των  χειρουργείων. 

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο διοικητής των διασυνδεδεμένων Νοσοκομείων Πανεπιστημιακού και Γενικού κ. Καραμπάτσας τόνισε πως  «Μιλάμε για ένα εκσυγχρονισμό μέσω του ΕΣΠΑ των χειρουργείων του πανεπιστημιακού.  Είμαστε σε ευχάριστη θέση να πούμε πως το επόμενο διάστημα θα είναι όλα έτοιμα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.»

Από την μεριά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός δήλωσε « Η Υγεία είναι ένας κρίσιμος τομέας. Εμείς ως Περιφέρεια προσπαθήσαμε να συνεργαστούμε με όλα τα Νοσοκομεία με στόχο να ενταχθούν τα έργα.  Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως  υπογράφεται η σύμβαση. Υπήρχαν όμως αρρυθμίες. 

Έχουμε εντάξει στα δύο Νοσοκομεία 20 έργα 18.188.000 ευρώ, όμως μέχρι σήμερα συμβασιοποιήθηκαν έργα μόλις 1,8 εκατ και πληρώθηκαν μόνο 1 εκατ. Ευρώ». έχουν να διορθωθούν πράγματα που αφορούν την ταχύτητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως εμείς δίνουμε την έγκριση, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει κόλλημα, καθώς ο επίτροπος δεν θα δώσει την σύμφωνη γνώμη για να προχωρήσουν τα έργα.

"Για αυτό το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει μια κανονιστική ώστε ο Διοικητής να μπορεί να υπογράψει. Και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα γιατί τα έργα κινδυνεύουν.

Συμπλήρωσε  βέβαια πως η πληρωμή έρχεται  μόνο όταν τα έργα περνάνε από το στάδιο της προμήθειας και της εγκατάστασης στη φάση της λειτουργίας. 

Ο αναπληρωτής διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Μιχάλης Βενιζέλος από την μεριά δήλωσε : «Θεωρώ πως ο κ. Περιφερειάρχης είπε πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν πράξη. Θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία με την Περιφέρεια, όχι μόνο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά για την αποτελεσματικότητα της απορρόφησης και την χρησιμότητα.

Συμπλήρωσε επίσης « Πρέπει πλέον να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Δεν παίρνουμε τα χρήματα από την ΕΕ για να πούμε πως απορροφήσαμε το ΕΣΠΑ και κάναμε κάποια έργα. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία της αξιολόγησης του αποτελέσματος.  Επίσης προκύπτει το θέμα πως δεν ήμασταν έτοιμοι προφανώς διότι δεν υπήρχαν τα στελέχη εκείνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που θα μπορούσαν να διαχειριστούν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Αθανάσιος Γιαννούκας, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας δήλωσε « Δεν μπορώ να μην έχω χαρά γιατί έρχεται εξοπλισμός στα χειρουργεία. Όμως περίμενα και άλλα πράγματα τα οποία δεν ήρθαν. Το Νοσοκομείο έχει δεχθεί τόσο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι κουρασμένο. Συνεπώς ο εξοπλισμός θα έπρεπε να ανανεωθεί. Πρέπει να τονιστεί πως χωρίς χειρουργεία δεν υπάρχει Νοσοκομείο. 

Τόνισε βεβαία πως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες αφήνοντας αιχμές κακοδιαχείρισης αφού όπως είπε "υπάρχουν  καθυστερήσεις  διότι οι άνθρωποι που ήταν εδώ δεν φρόντισαν να λυθούν τα προβλήματα"

Σχετικά με το θέμα της Διοίκησης ανέφερε πως  «Αν τον κ. Καραμπάτσα τον είχαμε στο Νοσοκομείο δυο χρόνια νωρίτερα θα είχαν λυθεί πολλά προβλήματα.»  

Σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις ελλείψεις των χειρουργείων έκανε επίσης ο κ  Αθανάσιος Γιαννούκας αναφέροντας πως αυτή τη στιγμή είναι χαλασμένα τα τραπέζια σε όλα τα χειρουργεία και τις αίθουσες, καθώς επίσης και όλος ο τεχνικός εξοπλισμός όπως τα μόνιτορ, τα φώτα και ολόκληρος ο  αναισθησιολογικός εξοπλισμός 

Ο Καθηγητής Νίκος Τσιλιμίγκας είπε μεταξύ άλλων « Η επένδυση στον χώρο της Υγείας είναι επένδυση στη ζωή. Η υπολειτουργία κυριαρχεί και αυτό πρέπει να αλλάξει με ένα νέο μοντέλο το οποίο είναι ευθύνη του Υπουργείου για να το υλοποιήσει.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Μαλίζος, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Χειρουργείων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, περιέγραψε τη κατάσταση υπό την οποία λειτουργούν τα χειρουργεία λέγοντας πως υπάρχει ανάγκη προσωπικού ενώ τόνισε πως για την λειτουργία των χειρουργείων θα πρέπει να τεθούν σοβαρά τα ζητήματα της  ασφάλειας των εγκαταστάσεων.

Τέλος πήρε τον λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρείας που ανέλαβε την  προμήθεια του εξοπλισμού, λέγοντας πως θα υπάρχει εγγύηση για την ολοκλήρωση του έργου