Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Βαγενά στην ομιλία της στην Ολομέλεια κατά την διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις ποινικών διατάξεων, κατάργηση των καταστημάτων κράτησης Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» σημείωσε τα εξής: 

«Ένα νομοσχέδιο που εκφράζει μία κυβέρνηση με κορμό την αριστερά, πρέπει να είναι τολμηρό και με επίκεντρο τον άνθρωπο. Αλλά, συγχρόνως δίκαιο και σωστό.

Οι φυλακές και ο εγκλεισμός, δεν πρέπει να είναι εκδίκηση εμάς όλων των «αναμάρτητων» και «άμεμπτων», απέναντι σ’ αυτούς που παρανόμησαν. Γιατί το μεγαλύτερο έγκλημα το παράγει η κοινωνία και οι κοινωνικές αδικίες.

Κάποιοι άνθρωποι, βεβαίως, πρέπει να απομακρύνονται και να αναμορφώνονται. Κατά τη γνώμη μου, η αυστηρότητα της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας, πρέπει να είναι αμείλικτη απέναντι στους βιαστές ανθρώπων, αλλά και απέναντι στους βιαστές της Δημοκρατίας. Κι επίσης απέναντι στους εμπόρους ναρκωτικών.

Έρχομαι από μία γειτονιά, το Μεταξουργείο, που μαστίζεται κυριολεκτικά από το εμπόριο και τη χρήση των ναρκωτικών. 

Καθημερινά έξω από τα σπίτια μας αντιμετωπίζουμε ασύλληπτες καταστάσεις. Αδίστακτους εμπόρους, που μας απειλούν και άρρωστα πλάσματα, που σέρνονται εκλιπαρώντας για τη δόση τους. Κατά τη γνώμη μου, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σωστά τους εξαρτημένους χρήστες, αλλά πρέπει να είναι και αμείλικτο προς τους εμπόρους. Όπως και η αστυνομία.

Όσο για τις συνθήκες στις φυλακές, όλοι γνωρίζουμε πόσο απάνθρωπες και άθλιες είναι. Μακάρι, αυτό το νομοσχέδιο να είναι μία αρχή για την καλυτέρευση τους.

Ακούστηκαν, επίσης, πολλά για τους τρομοκράτες και την τρομοκρατία. Η μεγαλύτερη τρομοκρατία είναι αυτή του διεθνούς κεφαλαίου και των οργάνων του. Των τραπεζών, των οίκων αξιολόγησης και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών απέναντι στους φτωχούς και αδύναμους όλου του κόσμου.

Όσο για το άλλο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που εισρέουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, πιστεύω ότι οι υπεραπλουστεύσεις, από όποια μεριά κι αν προέρχονται, δεν ωφελούν σε τίποτα.

Υπάρχει πρόβλημα. Σίγουρα, δεν είναι μόνο της χώρας μας, αλλά υπάρχει έντονο και στη χώρα μας. 

Κι αντί να το εξωραΐζουμε, θα ήταν καλύτερα να προσπαθούμε με ρεαλιστικότητα και αποτελεσματικότητα να το αντιμετωπίσουμε.

Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το οικονομικό, είναι, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, το Μεταναστευτικό. Δυστυχώς καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, δεν το αντιμετώπισε όπως έπρεπε. Πάντα ήταν πρόσχημα για ρατσιστικές κορώνες και εισροή χρημάτων από την Ευρωπαϊκή ένωση, που κατασπαταλήθηκαν. Και νομίζω ότι η κυβέρνησή μας, πρέπει να το αναδείξει ως μείζον Εθνικό Θέμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στις χώρες του Νότου, που δέχονται τα κύματα των προσφύγων.

Οι ισχυροί της γης που προκαλούν τους πολέμους, ας μην φορτώνουν στους αδύναμους τις συνέπειές τους. Απορώ πώς, ακόμα ο Επίτροπός μας ο αρμόδιος γι’ αυτό το θέμα, που τυχαίνει να είναι και Έλληνας, ο κύριος Αβραμόπουλος, δεν το έχει αναδείξει με την κατεπείγουσα σοβαρότητά του ως μείζον θέμα της χώρας μας. Δεν ξέρω ποιες ακριβώς ενέργειες έχει κάνει, αλλά θέλω να δω και τα αποτελέσματα άμεσα και επειγόντως.

Και για να κλείσω με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και συζητιέται σήμερα, πιστεύω ότι έρχεται να βάλει τη σφραγίδα του, σε μια πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, όπως πρέπει να είναι η πολιτική μιας αριστερής κυβέρνησης».