Ο σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας θα βρίσκεται αύριο στη Λάρισα καλεσμένος του 7ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Λάρισας. Θα προβληθούν οι ταινίες του «ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ» και «ΕΚΡΗΞΗ» στο Γαλλικό Ινστιτούτο 17:00 και 19:00 αντίστοιχα. Ο Σύλλας Τζουμέρκας θα παρακολουυθήσει την προβολή της δεύτερης ταινίας του και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό με συντονιστή τον κ. Νίκο Αρτινό πρόεδρο της κινηματογραφικής επιτροπής του Φεστιβάλ. 

Ο Σύλλας Τζουμέρκας είναι ένας νέος κινηματογραφιστής που σκηνοθετεί ιστορίες της σύγχρονης πραγματικότητας μεταφέροντας με ακρίβεια το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική κοινωνία. Η απόγνωση που βγάζουν οι ιστορίες του έχουν τελικά «χώρα προέλευσης» και αυτή βρίσκεται στην ψυχή του κάθε θεατή που ταυτίζεται με τους ήρωες των ταινιών του Σύλλα Τζουμέρκα. Μια ταύτιση που-διαμέσου της απόγνωσης- μπορεί να οδηγήσει σε μια λυτρωτική «έκρηξη».

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Έκρηξη- A Blast (2014)

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Βασίλης Δογάνης, Μαρία Φιλίνη, Θέμις 

Μπαζάκα, Γιώργος Μπινιάρης, Μάκης Παπαδημητρίου

Η Μαρία τρέχει στην Εθνική Οδό. Πίσω της, φωτιά και μια τσάντα γεμάτη λεφτά. 

Μπροστά της, ο ατέλειωτος δρόμος. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν μια στοργική μητέρα, ερωτευμένη σύζυγος, υπεύθυνη κόρη. Σήμερα, έχει επαναστατήσει. Και είναι αποφασισμένη να σαρώσει στο πέρασμά της ό,τι αγάπησε ποτέ. 

Σημείωμα του Σύλλα Τζουμέρκα:

Μέσα στα πυρετώδη χρόνια της κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας, η ΕΚΡΗΞΗ 

μιλά για το τι σημαίνει να σε διαψεύδουν και να κάνεις κάτι γι' αυτό. Η Μαρία ξεκινά την ενήλικη ζωή της με τις καλύτερες προθέσεις. Δέκα χρόνια μετά, όπου κι αν κοιτάξει γύρω της, όλα έχουν ραγίσει. Απρόθυμη να συμφιλιωθεί με τη χαμένη της αξιοπρέπεια, την έλλειψη φροντίδας και την νικημένη της αγάπη για τη ζωή, η Μαρία επιτίθεται. Επιτίθεται στον εαυτό της, στο παρελθόν της και τους αγαπημένους της, στη χώρα της και στην αντίληψη των άλλων για το φύλο της, σε έναν άγριο αγώνα για την αλήθεια μέσα της και γύρω της.

Χώρα Προέλευσης (2010)

Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας

Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαράς, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Ερρίκος Λίτσης, Γιούλα Μπούνταλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Χρήστος Πασσαλής, Γιώργος Βαλαής, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Καλλιμάνη

Η Χώρα Προέλευσης είναι η ιστορία μιας χώρας και μιας οικογένειας σε ελεύθερη πτώση. Τρεις γενιές μιας οικογένειας (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νεώτερη γενιά), οδηγούνται σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας. 

Σημείωμα του Σύλλα Τζουμέρκα:

«Μικρογραφία του τόπου, στη Χώρα Προέλευσης, είναι μια οικογένεια στην οποία αποφασίζεται μια ενδοοικογενειακή υιοθεσία. Οι τρεις γενιές που έδρασαν στη μεταπολίτευση (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νεώτερη γενιά), συγκρούονται μέχρις εσχάτων, φωτίζοντας τα ψέματα, τις αυταπάτες, την 

τρομοκρατία, τις καλύτερες προθέσεις που μας έφεραν εδώ. Ένα δράμα χαρακτήρων σαν αυτό που έχουμε ζήσει όλοι μέσα στις οικογένειές μας, σε ευθεία αλληλεπίδραση με τα πολιτικά γεγονότα που όρισαν τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.»