O πρώτος γαλάζιος βουλευτής, μετά τον δελφίνο Νίκο Δένδια και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, που πάτησε την σκανδάλη ζητώντας την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά μετά το κλείσιμο της κάλπη και τη νίκη του ΟΧΙ, ήταν ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ήταν ανάμεσα σε εκείνους που είχαν αρχίσει από καιρό να σέρνουν τον χορό της αμφισβήτησης του τέως αρχηγού, με τον έτερο βουλευτή Χρήστο Κέλλα να είναι πιο συγκρατημένος.

Οι εκλογές για νέο αρχηγό στην παράταξη της ΝΔ θα γίνουν με ανοιχτή ψηφοφορία όλων των μελών.

Οι πρώτες σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Συγγρού, θέλουν η εκλογή του επόμενου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας να γίνεται έπειτα από ένα ή δύο μήνες και πιθανότατα προς τα τέλη Αυγούστου ή και τις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει χωρίς σπουδή όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες και να έχουν τον χρόνο τα στελέχη που σκοπεύουν να μπουν στην κούρσα.   

Με εξαίρεση τον κ. Δένδια, δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι άλλοι θα διεκδικήσουν την ηγεσία. Ερωτηματικό είναι αν θα μπουν στη μάχη ή θα μείνουν έξω από αυτήν τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και η κυρία Μπακογιάννη, από την απόφαση της οποίας ίσως επηρεαστεί ο αδελφός της Κυριακός Μητσοτάκης που έχει φιλοδοξίες. 

Στους πιθανούς διεκδικητές αναφέρεται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που ευελπιστεί να συσπειρώσει του «καραμανλικούς», και από τη νεότερη γενιά στελεχών ο Βασίλης Κικίλιας και η Όλγα Κεφαλογιάννη.