Στη Λάρισα, την 25η Μαΐου 2015 και ώρα 8.00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του αναπλ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Κώστα Ήσυχου, συνοδευόμενου από τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, κα. Ηρώ Διώτη, και εκπροσώπων του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης (Θάνος Βαθράκης, Σπύρος Κηπουρός, Θ. Μανουλιάς, Ν. Κουτσομάρκος) και της Επιτροπής για την Ιστορική Μνήμη – Ομάδας Λάρισας Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων (ΠΕΔ) για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Επανορθώσεων (Δημήτρης Κούρτης).

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα της αρμοδιότητας του κ. Υπουργού, με έμφαση στην συνεργασία πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών με σκοπό την ενίσχυση δράσεων αφύπνισης της ιστορικής μνήμης, προώθησης της ιστορικής δικαιοσύνης και διεκδίκησης αναφορικά με την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. Ο κ. Υπουργός χαιρέτησε την πρωτοβουλία των ενεργών πολιτών της μαρτυρικής κοινότητας και της Ομάδας Λάρισας της ΠΕΔ να προβούν στην σύσταση Ένωσης Θυμάτων των γερμανο-ιταλικών θηριωδιών στην ευρύτερη περιοχή επαρχίας Ελασσόνας, ενώ απευθύνθηκε ανοιχτό κάλεσμα στις υπόλοιπες μαρτυρικές κοινότητες της περιοχής προς συμμετοχή και υποστήριξη της δράσης αυτής. Με χαρά οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της τοπικής μαρτυρικής κοινότητας άκουσαν ότι η Τσαριτσάνη και η τοπική ομάδα της ΠΕΔ θα μετάσχουν ενεργά στηρίζοντας το έργο της Επιτροπής της Βουλής η οποία ασχολείται με το ζήτημα των γερμανικών διεθνών αδικοπραξιών στην Ελλάδα την περίοδο του Β’ ΠΠ. Στο ίδιο μήκος κύματος, επισημάνθηκε η ανάγκη συλλογής ιστορικών ντοκουμέντων προς επίρρωση της συλλογικής μνήμης για τα ειδεχθή διεθνή εγκλήματα που διεπράγησαν στην ευρύτερη περιοχή εκ μέρους των Δυνάμεων του Άξονα.

Ο κ. Υπουργός αποδέχθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση πρόσκληση συμμετοχής στην επόμενη εκδήλωση μνήμης την οποίαν ο Εξωραϊστικός Σύλλογος θα οργανώσει την 12η Μαρτίου 2016, τιμώντας όσους ηρωϊκά έπεσαν στον αγώνα κατά του φασισμού αλλά και τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Με αυξημένο ενδιαφέρον, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο ομάδας Λάρισας ΠΕΔ για τα νομικά επιχειρήματα της χώρας έναντι της Γερμανίας βάσει του Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου αλλά και για τις υφιστάμενες (διπλωματικές και νομικές) μεθόδους επίλυσης της κρίσιμης διεθνούς διαφοράς (επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, ατομικές αποζημιωτικές αξιώσεις), τονίζοντας τη σημασία της νομικής τεκμηρίωσης ακόμη και έναντι ζητημάτων υψηλής πολιτικής, όπως η διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων.     

Τέλος, τέθηκαν υπόψη του κ. Υπουργού ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης της Π.Α.Π. Ελασσόνας – Συκουρίου και διακοπής των αεροπορικών ασκήσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή, καθώς οι δραστηριότητες και εγκαταστάσεις αυτές υποβαθμίζουν σημαντικά το οικοσύστημα αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι το θέρος του 2013 κινδύνευσε και εκκενώθηκε –λόγω πυρκαϊάς που ξέσπασε στην Π.Α.Π.– ολόκληρη η πόλη της Ελασσόνας. Ο κ. Ήσυχος δεσμεύθηκε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους φορείς και να πράξει τα δέοντα με σκοπό την άμεση διευθέτηση του ζητήματος.