«Το ΠΑΣΟΚ έκανε, κατά το προηγούμενο διάστημα,  μια τεράστια προσπάθεια για να σταθεί όρθια η χώρα και κατέβαλε δυσανάλογα μεγάλο κόστος όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε πλειοδοτούσαν σε ανέξοδη αντιμνημονιακή ρητορεία ή έσερναν τον χορό ενός απύθμενου λαϊκισμού, με αριστερό δήθεν πρόσημο, καλλιεργώντας στους πολίτες έναν κουτοπόνηρο εφησυχασμό». Το παραπάνω δεν είναι παρά ένα απόσπασμα από τις θέσεις του Νίκου Φλώρου όπως τις διατυπώνει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του προς τον «Κόσμο».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡ. Για ποιο λόγο κ. Φλώρο επιλέξατε να είστε ξανά υποψήφιος βουλευτής; 

ΑΠ. Οι λόγοι που με ώθησαν σ’ αυτή την απόφαση σχετίζονται με την συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας και η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι νομίζω απολύτως σαφές πως η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν επιθυμεί η χώρα μας να βρεθεί εκτός ευρώ, οι επώδυνες θυσίες των πολιτών να μην έχουν αποτέλεσμα ή η χώρα να βρεθεί στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν πως στη νέα Βουλή που θα προκύψει από την αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου οι δυνάμεις της ευθύνης θα βγουν ενισχυμένες και άνθρωποι με γνώση αλλά και επίγνωση του διακυβεύματος για το μέλλον της  χώρας θα μετέχουν σ’ αυτή. Με βάση αυτές τις πεποιθήσεις δεν θα μπορούσα να αρνηθώ την άκρως τιμητική πρόταση που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη Ευ. Βενιζέλος να συστρατευθώ και να δώσω τη μάχη στην πατρίδα μου, τη Λάρισα, ώστε οι δυνάμεις της αλήθειας και της ευθύνης να παίξουν τον ρυθμιστικό τους ρόλο ως εγγυητές της πορείας της χώρας μας προς το μέλλον.

ΕΡ. Ποιο είναι το κλίμα που συναντάται μεταξύ των συμπολιτών μας για την υποψηφιότητά σας; 

ΑΠ. Κάθε προεκλογική μάχη είναι, ούτως ή άλλως,  μια συναρπαστική διαδρομή. Αισθάνομαι πράγματι πολύ συγκινημένος από την αποδοχή που συναντώ από τους συμπολίτες μου για την εκ νέου υποψηφιότητά μου. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να με περιβάλλουν με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.  Πολλοί είναι αυτοί που από την πρώτη στιγμή, ανιδιοτελώς, στέκονται στο πλευρό μου. Αυτοί οι συμπολίτες μου είναι η πρόσθετη αιτία που με οδήγησε στην απόφαση να πολιτευθώ. Όλους αυτούς θέλω να εκφράσω στην επόμενη Βουλή. Γνωρίζω τις δυσκολίες και τις πικρίες των ανθρώπων που έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια. Όλες αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να χαθούν.  

ΕΡ. Ποιοί είναι οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση; 

ΑΠ. Οι στόχοι είναι απολύτως ξεκάθαροι και έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια προς του πολίτες από τον Ευ. Βενιζέλο αλλά και όλα τα στελέχη μας. Σας είναι γνωστό πως το ΠΑΣΟΚ έκανε, κατά το προηγούμενο διάστημα,  μια τεράστια προσπάθεια για να σταθεί όρθια η χώρα και κατέβαλε δυσανάλογα μεγάλο κόστος όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις είτε πλειοδοτούσαν σε ανέξοδη αντιμνημονιακή ρητορεία ή έσερναν τον χορό ενός απύθμενου λαϊκισμού, με αριστερό δήθεν πρόσημο, καλλιεργώντας στους πολίτες έναν κουτοπόνηρο εφησυχασμό. Για το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη, ο στόχος είναι να βρισκόμαστε όσο πιο ψηλά γίνεται στην προτίμηση των πολιτών. Σε οποιαδήποτε όμως περίπτωση διεκδικούμε να είμαστε και στη νέα Βουλή ο πόλος σταθερότητας για τη χώρα, ο καταλύτης των συναινετικών εξελίξεων, ο πόλος που  θα λειτουργήσει ως ο εγγυητής των αναγκαίων συνεργασιών για να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Γι αυτό έχουμε επιλέξει να μιλούμε στους πολίτες την γλώσσα της αλήθειας για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις χρηματοοικονομικές αντοχές και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τους κινδύνους και τις δυνατότητες της επόμενης ημέρας.  Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουμε θέσει και συνεχίζουμε να θέτουμε υπόψιν  των πολιτών το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την οικονομία όσο και την κοινωνία. Στο σχέδιο αυτό μιλούμε για την ομαλή, ασφαλή και ταχύτερη έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, με αποτελεσματική διαπραγμάτευση ενός νέου πλαισίου θωράκισης της χώρας, με προοδευτική αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής που βάζει τέλος στη λιτότητα και την ύφεση. Επίσης προωθούμε ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος με εσωτερική ανακατανομή βαρών και αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, ανασχεδιασμό της Δημόσιας Διοίκησης, ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή, γενναία πολιτική μεταρρύθμιση με ριζικές τομές στο πολιτικό σύστημα, τη διακυβέρνηση, την αναζωογόνηση των δημοκρατικών θεσμών.  Αποτελεί βαθιά πίστη μας πως το πρόγραμμά μας  συνιστά  την μόνη ασφαλή και εφικτή εθνική στρατηγική για το μέλλον της Ελλάδας, μέσα στην ευρωζώνη και χωρίς κλυδωνισμούς. 

ΕΡ. Πώς βλέπετε μέχρι στιγμής την προεκλογική αντιπαράθεση των κομμάτων; 

ΑΠ. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία πως η αντιπαράθεση θα ελάμβανε πολωτικά χαρακτηριστικά. Οι μονομάχοι του νέου διπολισμού δεν θα επέτρεπαν να ξεφύγουμε από τέτοιες λογικές. Ωστόσο αμφότεροι παραγνωρίζουν πως οι πολίτες – κι αυτό καταγράφεται σ’ όλες τις δημοσκοπήσεις που έχω υπόψιν μου – επιδιώκουν συναινέσεις και δεν συμφωνούν με τις αυτοδυναμίες των κομμάτων, κάτι που συνέβαινε στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παρατηρήσω πως καθόλου δεν με βρίσκουν σύμφωνο οι κινδυνολογικού χαρακτήρα προσεγγίσεις της ΝΔ. Ούτε όμως μπορώ να συμφωνήσω με όσα υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ διότι πολύ απλά στηρίζονται σε μη πραγματικές δυνατότητες. Και η γλώσσα των αριθμών είναι αμείλικτη. Τέλος θα ήθελα να εκφράσω την βεβαιότητά μου πως οι, έστω βαθιά απογοητευμένοι ή και οργισμένοι, συμπολίτες μας δεν θα στρέψουν την ψήφο τους για κανένα λόγο προς το ναζιστικό μόρφωμα.

ΕΡ. Πώς κρίνετε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών που ίδρυσε ο Γ. Παπανδρέου και πόσο θα επηρεάσει την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει; 

ΑΠ. Όσο κι αν θεωρώ λυπηρή την εξέλιξη της διάσπασης στον χώρο της παράταξής μας δεν θα ήθελα να μπω, την ώρα της εκλογικής μάχης, σε λογικές τεχνητής εσωστρέφειας. Άλλωστε όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες. Επιμένω να ισχυρίζομαι πως για το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη, πεδίο αναμέτρησής μας είναι τα προβλήματα της πατρίδας και η επίλυσή τους. Και μπροστά σ’ αυτή την προτεραιότητα κάθε περισπασμός θεωρείται – και είναι – ανεδαφική πολυτέλεια.

*Την συνέντευξη πήρε ο συνεργάτης μας Λάζαρος Ροδάκης