Να μην υπάρξουν «εκπτώσεις» στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στη διαδικασία διεύρυνση της ΕΕ -ιδιαίτερα για την Τουρκία και την Αλβανία- ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος παρεμβαίνοντας και τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (COSAC) στο Λουξεμβούργο στη θεματική «Στρατηγική της Διεύρυνσης».

Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, που ενστερνίστηκαν σπουδαίοι πολιτικοί άνδρες, όπως ο Χέλμουντ Σμιτ, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή, έχει ξεθωριάσει.

Και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης. Οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας, η υπερίσχυση του στενού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την ΕΕ.

Αυτή την αξιοπιστία υπονομεύει και η υποχώρηση από βασικές αρχές προς όφελος τακτικών κινήσεων, όπως συμβαίνει με τη Στρατηγική της Διεύρυνσης.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά στη Τουρκία το γεγονός ότι η Ένωση διατίθεται να ανοίξει παγωμένα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, ενώ η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει κράτος-μέλος, την Κυπριακή Δημοκρατία, τι μήνυμα στέλνει;

Η Ένωση δείχνει τελικά να υποκύπτει στον έμμεσο εκβιασμό της Τουρκίας, καθώς από αυτή περνούν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδος.

Η Ελλάδα επιθυμεί την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Όμως, η διαδικασία ένταξης μιας χώρας, πρέπει να συνιστά μοχλό προσαρμογής της στους κανόνες της Ένωσης.

Είναι λάθος να επιβραβεύεται η Τουρκία όταν παραβιάζει βάναυσα την ελευθερία του Τύπου φυλακίζοντας δημοσιογράφους λόγω των αποκαλύψεων για παραδόσεις όπλων από τις τουρκικές αρχές σε ισλαμιστές στη Συρία.

Όσον αφορά στη ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, δυστυχώς παρατηρείται σοβαρή οπισθοδρόμηση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα απέναντι στην ελληνική μειονότητα. Η κατεδάφιση της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στη Χειμάρα στις 26 Αυγούστου με εντολή της κυβέρνησης δείχνει ότι η Αλβανία πρέπει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι την πλήρη συμμόρφωσή της στα ενταξιακά κριτήρια».