«Οι αγρότες βιώνουν στο πετσί τους σήμερα τη “σοβαρή” αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και η κυβέρνηση της “δεύτερης φοράς αριστερά” τους αντιμετωπίζει με περισσή αλαζονεία και αμετροέπεια, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στο οποίο οι αγρότες ανάδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη πολιτική δύναμη και στον κάμπο. Τους αντιμετωπίζουν ως λωτοφάγους, τάζοντάς τους τώρα ”καθρεφτάκια” ότι για κάποιους θα βρουν ισοδύναμα». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους κ. Χρήστο Κούτρα και κ. Γιάννη Ντσούνο.  

Ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε «εκλογές τον Ιανουάριο μιλώντας για αφορολόγητο 12.000 ευρώ, για κατάργηση βιβλίων εσόδων-εξόδων, για αφορολόγητες επιδοτήσεις -θεωρούσαν δυσβάσταχτη τη φορολόγηση με 13% που είχε καθιερωθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Μίλαγαν για μείωση του κόστους παραγωγής. Ο κ. Αποστόλου στα εγκαίνια της Γεωργο-περιβαλλοντικής Έκθεσης της Λάρισας έλεγε ότι θα μειώσει το κόστος του αγροτικού ρεύματος σε τιμές του 1989. Αντ’ αυτού, στο επτάμηνο, μας έφεραν ένα μνημόνιο με μέτρα για τους αγρότες που συνιστά πραγματικά έναν Αρμαγεδδώνα: 26% φορολόγηση των αγροτών, 100% προκαταβολή, φορολόγηση επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, τριπλασιασμός αγροτικών επιδοτήσεων».

Ο πρώην υπουργός κάλεσε την κυβέρνηση να αναρωτηθεί αν «μπορούν να πληρώνουν τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές οι αγρότες ή θα έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες που θα είναι ανασφάλιστοι, γιατί δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ! Δεν θα μπορούν όχι σύνταξη να πάρουν, αλλά δεν θα έχουν ούτε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σε ένα μήνα δεν γίνονται θαύματα…

Σχετικά με το τι έφταιξε για την ήττα της ΝΔ, ο κ. Χαρακόπουλος υποστήριξε ότι «το λάθος της ΝΔ ξεκινάει από τον Ιανουάριο του 2015, όταν μετά τις εκλογές εκείνες δεν προχώρησε σε γενναία αυτοκριτική και σε αλλαγή ηγεσίας. 

Ήμουν μεταξύ αυτών που είχαμε ζητήσει να προχωρήσουμε σε συνεδριακό διάλογο για να δούμε τι έφταιξε και χάσαμε τις εκλογές, να προσδιορίσουμε τη φυσιογνωμία του κόμματος, ποιοι είμαστε και που πάμε. Διότι το γεγονός ότι βρεθήκαμε 2,5 χρόνια στην κυβέρνηση, σε μια χώρα εμπερίστατη, και αναγκαστήκαμε και εμείς να επιβάλλουμε πολλές φορές άδικους φόρους, όπως ο ΕΝΦΙΑ, θόλωσε το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης.

Αυτό όμως το πλήρωσε η ΝΔ και στις εκλογές αυτές... Ο κ. Μειμαράκης κλήθηκε να αναλάβει μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Μέσα σε ένα μήνα δεν γίνονται θαύματα.

Ο κ. Σαμαράς έκανε μια γενναία προσπάθεια στα 2,5 χρόνια που βρέθηκε στην ηγεσία της χώρας. Τον Δεκέμβριο πέρυσι συζητάγαμε πως θα είναι δίκαιη η διανομή του πλεονάσματος, αν θα το πάρουν οι στρατιωτικοί, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άλλες κοινωνικές ομάδες. Σήμερα μιλούμε για το… επίτευγμα αυτής της κυβέρνησης του οκταμήνου, που είναι μια μαύρη τρύπα πάνω από 4 δις, και νέα μέτρα που θα κληθούν να καλύψουν αυτή την τρύπα».

Να διαφυλαχθεί το κύρος της ΝΔ

Ερωτηθείς για τη διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στη ΝΔ και αν τον ικανοποιούν οι έως τώρα υποψηφιότητες, ο Θεσσαλός πολιτικός απάντησε ότι «μέχρι την Παρασκευή είναι η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων, να περιμένουμε μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία για να καταθέσουν όσοι ενδιαφερόμενοι υπάρχουν. 

Θα ήθελα να υπάρξει μια διαδικασία που θα διαφυλάξει το κύρος αυτής της μεγάλης ιστορικής παράταξης. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα πρέπει να συζητήσουμε πάνω απ’ όλα για τη φυσιογνωμία της ΝΔ, της σύγχρονης κεντροδεξιάς παράταξης. Κατά τη γνώμη μου αυτό έπρεπε να είχε γίνει και μετά έπονται τα πρόσωπα. Θα έπρεπε να είχε συνεδριάσει η Κ.Ο. που έχει την πιο νωπή λαϊκή νομιμοποίηση, να τα δούμε όλα αυτά.

Έστω και έτσι, αυτοί που θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους να ηγηθούν της ΝΔ, θα ήθελα να συμμετέχουν σε έναν δημόσιο διάλογο, σε μια δημόσια συζήτηση, να μας πουν πως οραματίζονται τη ΝΔ, πως θα ήθελαν να δουν αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα».

Εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός;

Τέλος απαντώντας στην ερώτηση αν οι υποψήφιοι μπορούν να είναι και εξωκοινοβουλευτικοί ο κ. Χαρακόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Υπάρχουν, όμως, ερωτηματικά επ’ αυτού, γιατί εκ των πραγμάτων από τη στιγμή που κάποιοι έχουν κόλλημα να είναι βουλευτές έως και το 2019, θα πρέπει να έχουν μια απάντηση πως θα εκπροσωπείται το κόμμα στη βουλή.

Το ζητούμενο για μένα είναι να τοποθετηθούν όλοι και να δούμε πως οραματίζονται τη ΝΔ, πως η ΝΔ θα απευθυνθεί σε αυτούς που της γύρισαν την πλάτη στις προηγούμενες εκλογές, πως θα εμπνεύσει και πάλι τους νέους, πως θα φέρουμε κοντά μας τα πιο δημιουργικά κομμάτια, τις παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας που φιλοδοξεί η ιδεολογία της παράταξης αυτής να εκφράσει. Αυτό είναι το ζητούμενο».