Κατάκοιτη και ανήμπορη βρίσκεται η νεαρή Ασπασία από το Άργος από το 2013, όταν σε ηλικία 19 ετών τότε, την πυροβόλησε στο κεφάλι ο πατέρας της για να εκδικηθεί τη μητέρα της που τον είχε εγκαταλείψει. 

Το κορίτσι έμεινε έκτοτε τετραπληγικό, σε σχεδόν φυτική κατάσταση με ελάχιστες αναλαμπές. «Εχει μικρή βελτίωση, επικοινωνεί μόνη της με τα μάτια και τρώει από το στόμα», λέει η μητέρα της Σπυριδούλα Φατούρου για τα πολύ μικρά βήματα προόδου που έχει κατακτήσει.

Εδώ και 20 μήνες περίπου η Ασπασία νοσηλεύεται στο Κέντρο Αποκατάστασης ΑΝΙΜUS στη Λάρισα, όπου βοηθείται κατά το δυνατόν στην καθημερινότητά της. Η βοήθεια που είχε από το κράτος ήταν ελάχιστη όλο αυτόν τον καιρό, ενώ τώρα δέχεται ακόμα ένα πλήγμα, καθώς της κόβουν το επίδομα τετραπληγίας - παραπληγίας που δικαιούται, καθώς έχει χαρακτηριστεί με 99% αναπηρία εφ' όρου ζωής. Το επίδομα αυτό είναι εξωιδρυματικό και η Ασπασία νοσηλεύεται, της είπαν, άρα δεν το δικαιούται...

Η κυρία Σπυριδούλα Φατούρου εξήγησε την κατάσταση στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου παρενέβη τηλεφωνικά και ο διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης. «Το επίδομα είναι παραπληγία-τετραπληγία, λέγεται εξωιδρυματικό επίδομα και χορηγείται εφόσον ο έχων την αναπηρία δεν νοσηλεύεται», ήταν η κατηγορηματική θέση του διοικητή, ο οποίος όμως εξήγησε ότι η μέριμνα του Οργανισμού, ειδικά για την συγκεκριμένη περίπτωση, ήταν πολύ ενδελεχής: «Από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίσαμε με ιδιαίτερη ευαισθησία και ευρύτητα όλα τα θέματα του παιδιού και το Δεκέμβριο θα της καταβάλουμε τρεις μήνες του επιδόματος για το 2014, που το έπαιρνε γιατί δεν νοσηλευόταν. Από εκεί και πέρα, έχουμε εξηγήσει στη μητέρα ότι καλό είναι να υποβάλει αίτημα για σύνταξη αναπηρίας, όπως και έκανε και η οποία και θα καταβληθεί από τον Φεβρουάριο». 

Από εδώ και πέρα, εξήγησε ο κύριος Μπακαλέξης, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υποβάλει εκ νέου αίτημα - για απόλυτη αναπηρία αυτή τη φορά - η γυναίκα ώστε το παιδί της να ξαναπεράσει επιτροπή. Εφόσον γίνει αυτό, τότε και για όσο νοσηλεύεται, ο ΟΓΑ θα καταβάλει το μισό του επιδόματος της απόλυτης αναπηρίας, που αντιστοιχεί σε 670 ευρώ, δηλαδή είναι το ίδιο με το επίδομα της παραπληγίας που της έκοψαν τώρα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ