Σε ανακοίνωση του Παραρτήματος Λάρισας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αναφέρεται ότι:

«Ο καρκίνος σήμερα στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις από τον Π.Ο.Υ. την επόμενη δεκαετία θα είναι η πρώτη αιτία. Οι βασικότεροι παράγοντες που ανεβάζουν τον καρκίνο στην πρώτη θέση αιτιών θανάτου είναι από τη μία η καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, από την άλλη η αύξηση του καπνίσματος στις αναπτυσσόμενες χώρες και η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, τα κρούσματα εκτιμάται, ότι θα διπλασιαστούν το διάστημα 2000-2020 και σχεδόν θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2030. 

Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι: 

ο καρκίνος του πνεύμονα με 1.3 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο

ο καρκίνος του στομάχου με σχεδόν 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο

ο καρκίνος του ύπατος με 662.000 θανάτους το χρόνο

ο καρκίνος του παχέος εντέρου με 665.000 θανάτους το χρόνο

ο καρκίνος του μαστού με 502.000 θανάτους το χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό επιβίωσης έχει αυξηθεί σημαντικά για όλα τα είδη καρκίνου με εξαίρεση τον καρκίνο του πνεύμονα, του παγκρέατος και του ήπατος. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό επιβίωσης διαφέρει σημαντικά όχι μόνο από χώρα σε χώρα, ακόμη κι από πόλη σε πόλη. Συνολικά η 5-ετής επιβίωση υπολογίζεται ότι κυμαίνεται μεταξύ 30-60%.

Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α. η θνησιμότητα από καρκίνο παραμένει γενικά χαμηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες χώρες. Όμως, η ευνοϊκή θέση της χώρας είναι σε κάποιο βαθμό πλασματική λόγω έλλειψης εθνικού αρχείου νεοπλασιών για τη συστηματική καταγραφή και μελέτη του καρκίνου. 

Η Ευρώπη λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καρκίνος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου, ότι το 1/3 των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, ότι το 1/3 μπορεί να διαγνωστεί σε αρχικά στάδια και στη συνέχεια να θεραπευτεί επιτυχώς, προχώρησε στη σύσταση του Ευρωπαϊκού κώδικα κατά του καρκίνου το 1988. Αναθεωρήθηκε το 1994 και το 2002. Ο πιο πρόσφατα αναθεωρημένος κώδικας περιλαμβάνει 6 συστάσεις που αφορούν την πρόληψη και 5 την έγκαιρη διάγνωση με στόχο τη μείωση της επίπτωσης και θνησιμότητας της νόσου.   

Η Παγκόσμια Ημέρα   κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου  και πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου. 

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στηρίζει κι αναπτύσσει δράσεις , που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών , ώστε να καταφεύγουν συστηματικά σε ετήσιο προληπτικό έλεγχο.  Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ένας καρκίνος τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης. Για κάποιους τύπους καρκίνου υπάρχουν προληπτικές εξετάσεις , που μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών ανθρώπων. 

Στην πόλη της Λάρισας, το Παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,  αναπτύσσει δράσεις που σκοπό έχουν να εμφυσήσουν στους πολίτες τον ετήσιο προληπτικό Έλεγχο. 

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και με πρόσκληση και φιλοξενία από το Παράρτημα Λάρισας της Ε.Α.Ε,  η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στη Πλατεία Αγ. Βελησσαρίου, στις 8-11 Φεβρουαρίου 2015.

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2410554710  (9.00-13.00).

                                 

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.

Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.

Να μην έχουν ιστορικό καρκίνο μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.

Να μην είναι σε έμμηνο ρήση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Η πρόληψη είναι πολιτισμός , είναι στάση ζωής , είναι πράξη αγάπης απέναντι στον εαυτό μας και σε εκείνους που μας αγαπούν και μας νοιάζονται . 

Τα τελευταία χρόνια η δυνατότητα εκτέλεσης προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο , έπαψε να είναι αυτονόητο κι έγινε αδιανόητο για πολλούς συνανθρώπους μας» .