Νέοι και ποιμένας, η ταυτότητα των νέων, η αναζήτησή της και ο ρόλος του ποιμένα ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 το πρωί κατά την Ιερατική τους Σύναξη που διεξήχθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Δασοχωρίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, μίλησε στους Ιερείς για τα προβλήματα και τους προβληματισμούς των νέων ανθρώπων σήμερα, λέγοντας τους ότι, ως ποιμένες, οφείλουμε να είμαστε πολύ κοντά στους νέους, να τους εμπνέουμε και να τους στηρίζουμε, διότι οι επιδράσεις που δέχονται από τους μακράν της Εκκλησίας ευρισκομένους είναι πολλές και ενίοτε επικίνδυνες.

Στην συνέχεια καλωσόρισε τον εκλεκτό ομιλητή, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Γκίκα, Καθηγητή Ποιμαντικής και εξομολογητικής του Α.Π.Θ. ο οποίος ανέπτυξε στους πατέρες το θέμα :  “Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑ”.

Ο π. Αθανάσιος ξεκίνησε την εμπεριστατωμένη ομιλία του από την νηπιακή και παιδική ηλικία των νέων, πέρασε στην εφηβεία και κατέληξε στην μεγαλύτερη από την ενηλικίωση τους χρονική περίοδο. Μίλησε για την στάση, τις πολλές αντιδράσεις, τις εκρήξεις αλλά και ευαισθησίες των νέων παιδιών καθώς και για το πόσο εύκολο ή δύσκολο τελικά είναι να μπει κανείς μέσα στην σκέψη και την ψυχολογία των νέων και κυρίως των εφήβων.

Ένας Ιερέας τί λόγο έχει σε αυτά τα προβληματισμένα, ευαίσθητα και πολλές φορές πληγωμένα παιδιά;

Έχει βαρυσήμαντο λόγο και πρέπει να στέκεται διακριτικά δίπλα στους σύγχρονους εφήβους και νέους και να κατορθώσει ο Ιερέας, που προσφωνείται «Πατέρας» μέσα στην ενορία, να λειτουργήσει πατρικά, στοργικά ακόμη και θυσιαστικά, δηλαδή κάνοντας πολλές θυσίες γι΄ αυτά τα παιδιά. «Πρέπει να κοιτάξουμε μόνο την ουσία και όχι τους τύπους, δηλαδή τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, τόνισε ο π. Αθανάσιος και να μάθουμε σπουδάζοντας κάθε μέρα στο Πανεπιστήμιο της ζωής αλλά και στην σοφία των Πατέρων της Εκκλησίας, να επικοινωνούμε αληθινά και καρδιακά μαζί τους, πάντοτε συντονισμένοι μαζί τους, κατανοώντας τους εκρηκτικούς τους, πολλές φορές, χαρακτήρες και στηρίζοντας τους στις σωστές επιλογές τους.

Τότε θα καταλάβουμε την αληθινή ταυτότητα των νέων και θα μπορέσουμε να επέμβουμε ευεργετικά με την χάρη του Θεού πάντοτε και στους προβληματισμούς και στις πραγματικές ανησυχίες των παιδιών μας» κατέληξε ο λόγιος ομιλητής.

Στο τέλος των εργασιών της συνάξεως και αφού οι πατέρες αντάλλαξαν τους προβληματισμούς τους πάνω στα θέματα της αναζήτησης της ταυτότητας των νέων, δέχθηκαν τις πνευματικές παραινέσεις του Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου για τον αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς και την αβραμιαία φιλοξενία του εφημερίου π. Κωνσταντίνου Φρέτσιου και των συνεργατών του, οι οποίοι δέχθηκαν και τα συγχαρητήρια του Σεβασμιωτάτου, του ομιλητού και των Ιερέων για την ανακαίνιση του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Δασοχωρίου και τις πολλές τους ευχαριστίες για την αγάπη και την θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν.