Η Ελλάδα είναι ένα από τα 12 ιδρυτικά κράτη-μέλη του CERN, στην Ελβετία, με συνεχή και συστηματική παρουσία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην έρευνα και στις σημαντικές ανακαλύψεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο εδώ και 60 χρόνια. 

Στα προγράμματα του CERN συμμετέχουν σήμερα πάνω από 150 Έλληνες μόνιμοι ερευνητές, συμβάλλοντας στην ισότιμη συμμετοχή της χώρας στη διεθνή ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, αλλά και στη μεταφορά σημαντικής τεχνογνωσίας προς τη χώρα μας. 

Κάπως έτσι βρέθηκε στα σκαριά η ίδρυση Κέντρου Αριστείας για Διάγνωση του Καρκίνου και Αδρονική Θεραπεία στη Θεσσαλία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με την πιλοτική λειτουργία θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια. Η θεραπεία πρωτονίων είναι τεχνολογικά η πιο σύγχρονη και ιατρικά η πιο αποτελεσματική μέθοδος ακτινοθεραπείας, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 90% σε ορισμένους τύπους καρκίνου. Ένα έργο το εμπλέκει και την Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του νέου ΕΣΠΑ το οποίο, μάλιστα, έχει προϋπολογισμό περί τα 100 εκ. ευρώ!..

Όμως και αυτό κινδυνεύει να χαθεί, γιατί η χώρα μας δεν μπορεί πια να πληρώσει ούτε την συνδρομή της στο CERN!

Η Ελλάδα οφείλει ένα μέρος της συνδρομής του 2013 και ολόκληρες τις συνδρομές του 2014 και 2015, δημιουργώντας ένα χρέος που φθάνει περίπου τα 40 εκ. ευρώ!

Βάσει του καταστατικού του οργανισμού, είναι ορατή ή πιθανότητα η Ελλάδα να απολέσει το προνόμιο του κράτους-μέλους στο επόμενο συμβούλιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για την ελληνική συμμετοχή, καθώς παγώνουν όλες οι σχετικές δραστηριότητες των ελληνικών ομάδων, ερευνητικών και βιομηχανικών και μαζί και το έργο στη Θεσσαλία.

Ενός κακού…

Λ.Ε.