Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλης Μπούτας στην παρέμβασή του στη συζήτηση τόνισε:

« Βιώνουμε το δράμα των προσφύγων θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που φτάνουν  ξεριζωμένοι στη χώρα μας σε άθλιες συνθήκες. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς έχουν τελικό προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, εξαιτίας της Συνθήκης Σένγκεν και του κανονισμού Δουβλίνου της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

 Οι θάλασσές μας να γίνονται μαζικοί τάφοι, να βρίσκουν φρικτό θάνατο μικρά παιδιά και εγκυμονούσες γυναίκες, πρόσφυγες και μετανάστες.

Τα νησιά μας  μετατρέπονται σε κέντρα ταλαιπωρίας των απελπισμένων εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβερνητικής αδιαφορίας, της ανεπάρκειας υποδομών, εξοπλισμού και στελέχωσης των υπηρεσιών.

 Οι κάτοικοι δικαιολογημένα ανησυχούν καθώς βλέπουν να περιπλανιόνται, ταλαιπωρημένοι και αβοήθητοι, εκατοντάδες και χιλιάδες πρόσφυγες αναζητώντας απεγνωσμένα διέξοδο φυγής. Όταν διαπιστώνουν ότι οι δομές της Δημόσιας Υγείας (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας), με τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν σε προσωπικό, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων και αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ιατρική εξέταση και την περίθαλψη των προσφύγων.

 Η αλήθεια είναι ότι: όσο ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ επεμβαίνουν και εξαπολύουν πολέμους για να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος, για τα μονοπώλια τους, από τις αγορές, τις πηγές ενέργειας και για να έχουν τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων και του πετρελαίου τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αυξάνονται.

 Όταν έρχεται πάνω σου η φωτιά του πολέμου, το να πάρεις το δρόμο της φυγής και να πέσεις στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά σου φαντάζει ως σωτηρία..

Όσο ισχύουν οι συνθήκες και κανονισμοί της ΕΕ τόσο θα εμποδίζονται οι μετανάστες να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να εξωραΐζει και να δηλώνει την πίστη της στη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, να περιμένει λύση του μεταναστευτικού ζητήματος από την «αλληλεγγύη» της ΕΕ, να δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες. 

Στα προβλήματα αυτά πρέπει να δοθεί άμεση λύση και εμείς προτείνουμε:

·       Τη μεταφορά των προσφύγων κατευθείαν στα σύνορα, αφού  αυτοί δεν θέλουν να μείνουν εδώ, το έχουν δηλώσει και έχει αποδειχτεί.

·       Πρέπει να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει κάνει μερική άρση της συμφωνίας "Δουβλίνο ΙΙ" -ή έστω μερικές χώρες της- να πάρουν τους πρόσφυγες κατευθείαν από τον τόπο που βρίσκονται, με αεροπλάνα και να πάνε κατευθείαν στον τελικό προορισμό τους Έτσι θα μειωθεί άμεσα το πρόβλημα στα νησιά και δεν θα δημιουργούνται γκέτο τα οποία ξέρουμε που οδηγούν.

·       Δημιουργία αξιοπρεπών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας

·       Ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών που σχετίζονται με τη διάσωση, καταγραφή-ταυτοποίηση, στέγαση-σίτιση-περίθαλψη

·       Να απαιτηθεί έκτακτη χρηματοδότηση γι' αυτό από ΟΗΕ και ΕΕ.

·       Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Ζητάμε και από το περιφερειακό Συμβούλιο και τον περιφερειάρχη να στηρίξει και να πιέσει σε μια τέτοια κατεύθυνση, για να λυθεί και να απαλυνθεί όσο γίνεται το πρόβλημα αυτό.