Σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Λαρισαίων για τις χθεσινές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου επισημαίνονται τα εξής:

«Στην χθεσινή συνεδρίαση της Τρίτης 13 Οκτώβρη 2015 του δημοτικού συμβουλίου Λαρισαίων συζητήθηκε ο απολογισμός – ισολογισμός του 2014. Η νέα δημοτική αρχή που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι, έφεραν για άλλη μια χρονιά έναν απολογισμό ξεκομμένο από κάθε πολιτικό συμπέρασμα. Ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων τους της ΝΔ, προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση του Δήμου, ξεκόβοντας τους αριθμούς από τις συνέπειες της ασκούμενης πολιτικής τους. Μάλιστα αυτός ο απολογισμός είχε και την εξής «ιδιομορφία» καθώς αποτύπωνε την διαχείριση από δυο δημοτικές αρχές, της απερχόμενης του κ. Τζανακούλη και της νέας του κ. Καλογιάννη.

Η σύμπνοια που σημειώθηκε κατά την διάρκεια των τοποθετήσεων αλλά και η υπερψήφισή τους από όλες τις πτέρυγες, εκτός από την Λαϊκή Συσπείρωση, αποτύπωσε και το δήθεν «χάσμα» που υπάρχει ανάμεσα τους.

Ακόμη και διαφωνίες που εκφράστηκαν, όπως αυτή της κ. Καραλαριώτου, δεν αφορούσαν την κυρίαρχη πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησαν οι δυο δημοτικές αρχές, αλλά τις επιμέρους προσεγγίσεις στην διαχείριση, εξυπηρετώντας και την λογική του διπολικού καυγά προς τέρψιν εντυπώσεων.

Αποδεχόμενοι όλοι τους τον ρόλο του υπηρέτη του συστήματος, υπερασπίστηκαν για άλλη μια φορά τις πολιτικές της ανταποδοτικότητας, της φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος και του άγριου κυνηγητού που θα εξαπολύσουν το επόμενο διάστημα για να συγκεντρώσουν κεφάλαια και να ανοίξουν το δρόμο σε διάφορα πεδία για το κεφάλαιο, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, το νερό, κοινωνικές υπηρεσίες, δημοτικές υποδομές κτλ.

Για όλα αυτά βέβαια η νέα δημοτική αρχή δεν βρήκε να πει τίποτα. Μόνο ο κ. Δήμαρχος ψέλλισε ορισμένα παράπονα για την μειωμένη χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και τον ΕΝΦΙΑ που πλέον καλείτε να πληρώνει και ο Δήμος, τον οποίο η κυβέρνηση και το κόμμα που τον στηρίζει θα καταργούσε. Ενώ δεν παρέλειψε για άλλη μια φορά με ευχολόγια να κρύψει τις νέες αντιλαϊκές κατευθύνσεις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να εφαρμόσει στην τοπική διοίκηση. Ενώ παράλληλα φρόντισε να «προσγειώσει» στην πραγματικότητα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, που ισχυρίζονταν ότι ο νέος προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί στο 90%.

Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίζοντας τον απολογισμό ξεσκέπασαν την ουσιαστική σύμπλευση όλων αυτών των δυνάμεων απέναντι στο λαό και στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ανέδειξαν για άλλη μια φορά το αντιδραστικό πλαίσιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», η οποία μετέφερε στους δήμους αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε το κράτος με συνεχώς μειωμένους πόρους. Μια πολιτική δηλαδή που έχει μετατρέψει τους Δήμους σε Α.Ε. που παρέχουν υπηρεσίες με αντίτιμο, κάνουν μπίζνες μέσω ΣΔΙΤ και αποδεικνύονται σε βασικό βραχίονα εφαρμογής της κυρίαρχης κεντρικής πολιτικής, επιβάλλοντας τοπική φορολογία και εφαρμόζοντας στην πράξη το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Μια πολιτική που εφαρμόζει και η νέα δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και που πρέπει να βρει απέναντι της την οργανωμένη απάντηση του λαού της πόλης.

Στην δεύτερη-έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της βιοκλιματικής ανάπλασης στο φρούριο, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις τοποθετήσεις τους ανάδειξαν μεταξύ άλλων τον χαρακτήρα τέτοιων έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και που μεταξύ άλλων σκοπό τους έχουν την εξυπηρέτηση σχεδιασμών κλάδων του κεφαλαίου (τουριστικό, χονδρεμπορικό, εστίασης κτλ). Κάλεσαν όλους του δημότες που παρέστησαν στην συνεδρίαση να σκεφτούν μέσα από ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσουν σήμερα να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους. Αναδεικνύοντας έτσι τον εναλλακτικό δρόμο του λαού απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές που υποτάσσουν τα πάντα στην κερδοφορία των επιχειρηματιών, με άμεση διεκδίκηση αυτών των πόρων για την κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, όπως πχ. η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, η διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, η κατασκευή παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, αθλητικών και άλλων υποδομών και με κατεύθυνση αμφισβήτησης απέναντι στο εκμεταλλευτικό σύστημα συνολικά».