Στο Δήμο Λαρισαίων έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια στον άξονα «Ευαισθητοποίησης μαθητών Π.Ε. σε θέματα ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων». Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνεται «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ». 

Πιο συγκεκριμένα:

 Μαθητές του Δημοτικού δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων της Λάρισας καλούνται να λάβουν μέρος στη Ζωγραφική Δράση, που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, με τίτλο:

«Ο ΓΗρωας της Λάρισας»

   Η θεματολογία αφορά στη σχέση του πολίτη με το περιβάλλον της πόλης καθώς και τις τεχνικές και πρακτικές, που πρέπει να εφαρμόσουμε, για να κρατήσουμε την πόλη μας καθαρή και όμορφη. 

Τα παιδιά καλούνται να φανταστούν και να ζωγραφίσουν έναν ήρωα, που φροντίζει το περιβάλλον της Λάρισας, δίνοντας λύση σε προβλήματα ρύπανσης, αλλά και διδάσκοντας στους πολίτες την αξία της καθαριότητας δημοσίων χώρων, του σεβασμού χρηστικών αντικειμένων (π.χ. κάδοι απορριμμάτων) της ανακύκλωσης και της αγάπης για την πόλη.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

1. Το μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα των σκουπιδιών που υπάρχει και μας απειλεί όλους

2. Η καθημερινή  επαφή των μαθητών με τα σκουπίδια   

3. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών στο θέμα αυτό

4. Η ανάγκη για εξεύρεση λύσεων

ΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

1. Να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων

2. Να γνωρίσουν τις υπάρχουσες μεθόδους διαχείρισής τους

3. Να μάθουν την ανακύκλωση και να αντιληφθούν τη χρησιμότητά της

4. Να κατανοήσουν την ανάγκη συμμετοχής όλων στην προσπάθεια διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος

5. Να δουλέψουν ομαδικά, με συλλογικότητα και συνεργασία

6. Να συνεργαστούν με κατοίκους, υπηρεσίες, επιστήμονες, κ.ά.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μαθητές όλων των τάξεων των Δημοτικών σχολείων της Λάρισας. 

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 28/4/2015 στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, που επιθυμούν να συμμετάσχουν, από τις 9.00 π.μ. ως τις 11.30 π.μ

 Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας από 7μελή Επιτροπή που θα αποτελείται από μέλη του Σωματείου Εικαστικών Λάρισας, καθηγητές της Πινακοθήκης, εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και την Υπεύθυνη Σχολ. Δραστ. Π.Ε. Λάρισας). 

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν είναι σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση όπως ποδήλατα κλπ. Η βράβευση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης στις 4 ΙΟΥΝ 2015 Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος .Ταυτόχρονα θα γίνει και η έκθεση όλων των έργων.