Αν και πότε θα εγκρίνει το απαραίτητο ποσό ώστε να γίνει η αγορά ενός νέου γραμμικού επιταχυντή για το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, σε περίπτωση που η πολιτεία δεν θα ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έθεσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ώστε να δωρίσει το μηχάνημα στο κράτος, ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. 

Όπως τονίζει στην ερώτησή του «το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (ΠΓΝΛ) αποτελεί το μοναδικό τμήμα ακτινοθεραπείας σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και είναι η μοναδική επιλογή ασθενών σε μια τεράστια περιοχή μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς εξυπηρετεί τις ανάγκες των ογκολογικών ασθενών όχι μόνο της Θεσσαλίας, αλλά και της Φθιώτιδας, των Σποράδων, της Βόρειας Εύβοιας, της Ευρυτανίας και μέρους της Πιερίας με περίπου 1.500.000 κατοίκους και περισσότερους από 3.000 ογκολογικούς ασθενείς ανά έτος. Σε αυτό εργάζονται 6 Ιατροί, 3 Ακτινοφυσικοί, 3 Νοσηλευτές και 5 Τεχνολόγοι».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, επικαλούμενος υπόμνημα του διευθυντή του Τμήματος Ακτινοθεραπείας, Αναπληρωτή Καθηγητή, κ. Γεώργιου Κύργια και της αναπληρώτριας διευθύντριας, επίκουρης καθηγήτριας κ. Μαρίας Τόλια, υπογραμμίζει ότι «το Τμήμα βρίσκεται εδώ και καιρό με ένα γραμμικό επιταχυντή –μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας για τις ακτινοβολίες- χαλασμένο και έναν άλλο πεπαλαιωμένο, με εξαιρετικά περιορισμένες δυνατότητες θεραπείας και με εξαντλημένα τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του». Έτσι «στο Τμήμα γίνονται μόνο ανακουφιστικές-παρηγορικές (palliative) ακτινοβολίες. Ο μεγάλος, όμως, αριθμός ασθενών από τη Θεσσαλία που χρειάζονται ριζικές θεραπείες υποβάλλεται σε τεράστια σωματική, ψυχολογική και οικονομική ταλαιπωρία για να μεταβεί σε Αθήνα ή για να υποβληθεί στην απαραίτητη ακτινοθεραπεία –που χρειάζονται 30-35 συνεδρίες για να ολοκληρωθούν».

Όπως επισημαίνεται «λύση διαφάνηκε πριν από ένα χρόνο όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για τοποθέτηση 7 γραμμικών επιταχυντών σε επτά διαφορετικά δημόσια τμήματα ακτινοθεραπείας σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανάμεσα σε αυτά και στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας της Λάρισας. Για την υπογραφή της σύμβασης το Ίδρυμα ζήτησε την πρόσληψη 96 ατόμων (Ιατρών Ακτινοθεραπευτών Ογκολόγων, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων) ώστε να διασφαλιστεί ότι στα Τμήματα με ελλιπές προσωπικό, τα τοποθετούμενα μηχανήματα θα λειτουργούσαν. Τον Δεκέμβριο του 2014, ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Βορίδης είχε συναινέσει για τις προαναφερόμενες προσλήψεις». 

Δυστυχώς, όμως, «με την αλλαγή της κυβέρνησης το θέμα παραμένει αδρανές, ενώ υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος να ακυρωθεί η προσφορά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, δεδομένου ότι έχει περιορισμένο χρόνο εκτέλεσης από την ημερομηνία της αρχικώς ληφθείσας θετικής για την χορηγία απόφασης».