Το Δίκτυο Νέων Ελλάδας (Youthnet Hellas), σε συνεργασία με την Γερμανική οργάνωση Sächsische Jugendstiftung, υλοποίησε με μεγάλη επιτυχία και απήχηση Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Νεολαίας (Erasmus+) στη Λάρισα στο χρονικό διάστημα 3-10 Οκτωβρίου 2015.

Στο Πρόγραμμα συμμετείχαν 27 Νέοι από 3 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Πολωνία και Ελλάδα), με αντικείμενο το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πως ο πόλεμος επηρέασε ή, και συνεχίζει να επηρεάζει και να έχει επιπτώσεις στους νέους της κάθε μίας από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες σε πολιτιστικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι νέοι προσπάθησαν να ορίσουν το κοινό τους Ευρωπαϊκό υπόβαθρο, να απομονώσουν τις ιδιομορφίες τους και συγκεκριμένες εθνικές αντιπαλότητες και δημιουργήσαν έναν χάρτη γνώσης με γνώμονα το παρελθόν. 

Οι νέοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συμμετείχαν σε δραστηριότητες και εργαστήρια που υλοποιήθηκαν σε εσωτερικό χώρο αλλά και σε εξωτερικούς όπως το πάρκο Αλκαζάρ. Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν επισκέψεις στο Μύλο του Παπά, στη Συναγωγή της Λάρισας και στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης της Λάρισας. 

Οι νέοι επισκέφθηκαν το Γραφείο Υποψηφιότητας της Λάρισας ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 στο Μύλο του Παππά, ενημερώθηκαν για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και την προσπάθεια της Λάρισας για τη διεκδίκηση του τίτλου για το έτος 2021. Επίσης ξεναγήθηκαν στο Μύλο του Παππά και γνώρισαν το μαγικό κόσμο του κουκλοθέατρου στο Μουσείο Κούκλας.

Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης της Λάρισας όπως το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Λάρισας, το Μνημείο της Άννας Φρανκ και το Μνημείο της Νίκης. 

Επίσης υλοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές εκδρομές στα Μετέωρα και στην πόλη του Βόλου. 

Όλες οι δραστηριότητες και τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μη τυπικής και άτυπης μάθησης.

Ορισμένα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν μέσω της υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής είναι τα εξής:

    Ο εμπλουτισμός των γνώσεων των νέων για τη ζωή κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην Πολωνία.

    Η βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων των συμμετεχόντων.

    O εντοπισμός ομοιοτήτων και διαφορών για το πως επηρέασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τη ζωή των νέων στις 3 συμμετέχουσες χώρες. 

    Η σύγκριση στερεοτύπων και προκαταλήψεων βάσει του κοινού ιστορικού παρελθόντος.

    Η ένταξη και συμμετοχή στο πρόγραμμα νέων με μειωμένες ευκαιρίες.

Στο τέλος του προγράμματος δημιουργήθηκε μια prezi παρουσίαση που περιλαμβάνει όσα διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.