Σε ερώτηση τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου αναφέρουν: “Το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Θεσσαλίας ανήκει στο δίκτυο των Εργαστηρίων Δημόσιας Υγείας του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και συλλειτουργεί με το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο είναι ενταγμένο στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. 

Από την έναρξη λειτουργίας του το 2009 καλύπτει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε θέματα δημόσιας υγείας, ενώ τα τελευταία χρόνια καλύπτει και τις ανάγκες επιπλέον των Περιφερειών Ηπείρου, Δ. Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Ιονίων Νήσων και Αττικής. Επίσης από το 2012 το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας ανήκει στα εργαστήρια που πραγματοποιούν τις αναλύσεις για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το εργαστήριο διαθέτει εξοπλισμό με όργανα τελευταίας τεχνολογίας, διαθέτει εξειδι­κευ­μέ­νο προσωπικό για μικροβιολογικές, μοριακές και χημικές αναλύσεις, και έχει αναπτύξει νέες μεθόδους όπου εφαρμόζονται αποκλειστικά σε αυτό και εξυπηρετούν τη διερεύνηση σημαντικών – έκτακτων συμβάντων δημόσιας υγείας. 

Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα της δημόσιας υγείας, αναπτύσσοντας και πλούσιο ερευνητικό αλλά και διδακτικό έργο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ενώ έως πρότινος το ΚΕΕΛΠΝΟ κάλυπτε ολοκληρωτικά τα λειτουργικά έξοδα των εργαστηρίων δημόσιας υγείας ΚΕΔΥ – ΠΕΔΥ.

Το τελευταίο διάστημα όμως λόγω της υποχρηματοδότησης (από το ΚΕΕΛΠΝΟ), παρατηρούνται ελλείψεις τεράστιες σε αναλώσιμα, αλλά και ο κίνδυνος λόγω λήξης συμβάσεων αποχώρησης προσωπικού (ενδεικτικά δύο βιοπαθολόγοι οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι του Μικροβιολογικού και του τμήματος Μοριακής Επιδημιολογίας) με αποτέλεσμα ουσιαστικά το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας να οδηγείται σε αναστολή λειτουργίας. 

Μεγάλες είναι οι ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που με την πολιτική που εφαρμόζουν απαξιώνουν, μέσω της υποχρηματοδότησης, τέτοιες δημόσιες υπηρεσίες, με τεράστιους κινδύνους για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τόσο στον τομέα του ελέγχου όσο και της πρόληψης νοσημάτων. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε:

Να συνεχιστεί η επαρκής χρηματοδότηση του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του τόσο σε αναλώσιμα όσο και σε λειτουργικές ανάγκες.

Την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του εργαστηρίου τόσο σε επιστημονικό προσωπικό (βιοπαθολόγοι, βιοχημικοί) αλλά και βοηθητικού προσωπικού”.