Ερώτηση στους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας και Υποδομών κκ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή χρηματοδοτήσεων εγκεκριμένων προγραμμάτων. 

«Εκατοντάδες εγκεκριμένα προγράμματα του ΕΣΠΑ, για ελληνικές επιχειρήσεις, παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες, στα συρτάρια Υπουργείων και Υπηρεσιών, επιδεινώνοντας το υφεσιακό κλίμα που επικρατεί στην αγορά και αυξάνοντας την ασφυξία στις ελληνικές επιχειρήσεις. Η νέα Κυβέρνηση δυστυχώς, μόνο στα χαρτιά δείχνει να ενδιαφέρεται για την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αφού αγνοεί επιδεικτικά την ζοφερή κατάσταση στην πραγματική οικονομία», δήλωσε με νόημα ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Τον κίνδυνο της απώλειας κονδυλίων του ΕΣΠΑ φέρνουν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στις διαδικασίες  υλοποίησης προγραμμάτων, στα οποία έχουν ενταχθεί επιχειρήσεις, που βρίσκονται στα όρια της οικονομικής «ασφυξίας». Η μη ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων, που οφείλεται  στην άσκοπη ταλαιπωρία στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, έχει προκαλέσει προβλήματα στην έναρξη της  παραγωγικής δραστηριότητας. Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τη στιγμή, που θα έπρεπε να γίνεται αγώνας δρόμου για να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Εξαιτίας της απραξίας που  επιδεικνύει η Κυβέρνηση και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η μη ολοκλήρωση της μεταφοράς όλων των τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των αρμοδιοτήτων, Φορείς και κλάδοι που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές συνέπειες  που θα έχει το ενδεχόμενο ανάκλησης των κονδυλίων για μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων.

Από το Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμούν αιτήσεις επιχειρήσεων προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για διενέργεια ελέγχων ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων όπως είναι το Πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές.

Ενώ οι επιχειρήσεις έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, δεν έχουν λάβει τα χρήματα που αντιστοιχούν στη δημόσια χρηματοδότηση με τεράστια επίπτωση στην ρευστότητά τους, στην επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων, στην εξωστρέφεια και στη δημιουργία νέων θέσεων.

Η δυσχερής κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι  Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να βελτιωθεί μόνο με μέτρα και πολιτικές τόνωσης και στήριξής τους. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν μέτρα αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους και η μη καταβολή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα που θα της οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση με τελική κατάληξη τον αφανισμό τους.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριοι Υπουργοί

1. Ποιες είναι οι αιτίες για τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται και για το γεγονός, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία οικονομική πράξη για τη ΓΓΒ;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση εκταμίευση των εγκεκριμένων κονδυλίων και την απορρόφηση των πιστώσεων; 

3. Ποια είναι η αναγκαιότητα της μεταφοράς όλων των τμημάτων της ΓΓΒ στο νέο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

4. Γιατί γίνεται προσπάθεια σύστασης υπηρεσιών, που ήδη υπάρχουν στο Υπουργείο, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις ευθύνης και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό;