Την στέγαση 2.238 μεταναστών σε «αυτόνομα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα» σε όλη την χώρα προτείνει με επιστολή της στους περιφερειάρχες η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου. 

Στην επιστολή της αναφέρεται και στην κατανομή ανά περιφέρεια, τονίζοντας ότι το κόστος των περίπου 49 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Η κάθε περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ δύναται να διαθέσει για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης το 6% του συνολικού πιστωμένου λογαριασμού. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον ισχύσει η απόφαση, η περιφέρεια Θεσσαλίας καλείται να διαθέσει ποσό 3.509.442,36 ευρώ για τη φιλοξενία 159 μεταναστών όπως προβλέπει το σχέδιο. 

Μέσω του συγκεκριμένου κονδυλίου θα καλυφθεί επίσης το κόστος παροχής ειδών ένδυσης και υπόδησης, η χορήγησης μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών με τα μαζικά μέσα μεταφοράς, υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως παροχή ψυχολογικής, ιατρικής και κοινωνικής υποστήριξης και χορήγηση φαρμάκων, ένταξης των επωφελούμενων σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας υλοποιούμενα από φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και επικοινωνία μέσω μεσολάβησης διερμηνέα. 

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής για να δικαιολογήσει το κόστος του προγράμματος δεν διστάζει να συγκρίνει τα λεφτά που θα δοθούν κατ' άτομο (11 ευρώ) με αυτό του επιδόματος ανεργίας.

Ο χρόνος έναρξης του προγράμματος προσδιορίζεται στην επιστολή ως «σύντομα»..