Με έντεκα νέες θερμοκοιτίδες θα εξοπλιστεί την ερχόμενη εβδομάδα η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία νοσηλεύει γύρω στα 750 παιδιά και είναι η δεύτερη μονάδα εντατικής νοσηλείας τριτοβάθμιας φροντίδας νεογνών στην Ελλάδα. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη το πρωί του Σαββάτου από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό σε ένα ακόμη έργο υγείας για τη Θεσσαλία που χρηματοδοτήθηκε μέσα από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 με αρχικό προϋπολογισμό 228.000 ευρώ. 

Η αναβάθμιση του εξοπλισμού της μονάδας ήταν αναγκαία καθώς οι προηγούμενες θερμοκοιτίδες βρίσκονται σε λειτουργία πάνω από 20 χρόνια δημιουργώντας αρκετά προβλήματα σε ένα τμήμα το οποίο έχει από καιρό ξεφύγει από τα στενά όρια νοσηλείας νεογνών από τη Θεσσαλία, φιλοξενώντας περιστατικά σχεδόν απ’ όλη τη χώρα!

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη αλλά και τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την 5η ΔΥΠΕ κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες ώστε τις επόμενες ημέρες να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός ενός τόσο σημαντικού αλλά και μοναδικού τμήματος νοσηλείας μίας δημόσιας δομής υγείας. Η ζωτικής σημασίας αξία νέου του εξοπλισμού συνδέεται μάλιστα άμεσα με την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης πρόωρων νεογνών, το οποίο με τις διαρκείς προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά.

Για το λόγο αυτό ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ως μία «καλή ημέρα για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», εστιάζοντας παράλληλα στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και στην ευελιξία με την οποία η ανάδοχος ελληνική εταιρεία κατάφερε να φέρει σε πέρας έγκαιρα τη συμβατική της υποχρέωση και άμεσα στις επόμενες ημέρες να εγκαταστήσει τις έντεκα νέες θερμοκοιτίδες.

Αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας: «Είναι μία καλή ημέρα για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο το ποιο είναι νοσοκομείο της Κεντρικής Ελλάδας. Είναι μια καλή ημέρα για την παιδιατρική κλινική καθώς έντεκα θερμοκοιτίδες άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα, αρχίζουν να έρχονται. Μία επένδυση ζωής σε μία δημόσια δομή υγείας. Σε μία δύσκολη περίοδο αναβαθμίζουμε την παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας που είναι ο στόχος μας. Είναι ένα έργο περίπου 230.000 ευρώ που τον τελευταίο καιρό έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Καραμπάτσα για τις γρήγορες ενέργειες, την κ. Βαγενά εκ μέρους της 5ης ΥΠΕ και όλους όσους έτρεξαν αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα του χρόνου και της σημερινής κατάστασης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης την εταιρεία η οποία έδρασε έξυπνα σε αντίθεση με άλλες. Δηλαδή από την μέρα που κατοχυρώθηκε ο διαγωνισμός, αμέσως έκαναν τις παραγγελίες για να συντμήσουν τους χρόνους και να έρθουν το συντομότερο τα μηχανήματα που έχουμε ανάγκη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Υπήρξε απ’ όλους συνεργασία, συνέργεια και συνέπεια. Αυτό το παράδειγμα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες. Για μία ακόμη φορά όμως λέω ότι οι ελληνικές εταιρείες δρουν έξυπνα και εθνικά. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι η ανάκαμψη στη χώρα θα έρθει από την ένωση των ελληνικών δυνάμεων κι αυτό νομίζω αποδεικνύεται από πράξεις και πραγματικότητες καθημερινά».

Ο Κ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Κώστας Καραμπάτσας δήλωσε: «Είναι μία πολύ ευχάριστη ημέρα για την παιδιατρική. Έχουμε συντάσσει τους χρόνους πετυχαίνοντας πράγματα πάρα πολύ σύντομα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Με συνεχείς συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, με συλλογική προσπάθεια όλων. Ο εξοπλισμός της μονάδας εντατικής των νεογνών αποτελεί μία πολύ μεγάλη επένδυση για τη Θεσσαλία. Η ανταπόκριση της Περιφέρειας ήταν ταχύτατη αφού μας έστειλε τον προσυμβατικό έλεγχο σε τρεις ημέρες, σε χρόνο ρεκόρ, με αποτέλεσμα να παραδοθούν αυτή τη βδομάδα να παραδοθούν στο νοσοκομείο οι θερμοκοιτίδες. Κύριε Περιφερειάρχη σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εσάς και τη διαχειριστική αρχή για την προσπάθεια που κάνετε και τη στήριξη που μας δίνετε».

Η ΑΓΓ. ΒΑΓΕΝΑ

Η αναπληρώτρια διοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κ. Αγγέλα Βαγενά δήλωσε: «Εκ μέρους της 5ης ΔΥΠΕ θα ήθελα να συγχαρώ τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Καραμπάτσα αλλά και όλη τη διοίκηση. Επίσης τους εξαίρετους γιατρούς της παιδιατρικής μας αλλά πρωτίστως θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μία φορά το έργο του Περιφερειάρχη μας κ. Αγοραστού ο οποίος συμβάλει πάντα στην καλύτερη δυνατή εκτέλεση του ΕΣΠΑ».

Ο Γ. ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος δήλωσε: «Από τη μεριά μου ως διευθυντής της Παιδιατρικής και της Νεογνολογικής κλινικής θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στο να μη χαθεί αυτή η σημαντική ευκαιρία για τις έντεκα θερμοκοιτίδες για τη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, στην 5η ΥΠΕ, στον διοικητή του Νοσοκομείου που πραγματικά έτρεξε και την τελευταία στιγμή δεν χάσαμε τη δαπάνη που ήταν αναγκαία για να καλυφθεί το θέμα των θερμοκοιτίδων. Θέλω να τονίσω ότι σε επίπεδο 5ης ΥΠΕ η μόνη δημόσια μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών είναι αυτή η οποία υπάρχει στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Λειτουργεί από την έναρξη από τις αρχές του 2000. Υπήρχε άμεση ανάγκη αντικατάστασης και εμπλουτισμού του αριθμού των θερμοκοιτίδων για να είναι δυνατό σε κάθε λεπτό να σώζονται παιδιά και ειδικά μικρής ηλικίας κύησης με χαμηλό βάρος, κάτω από ένα κιλό πολλές φορές, στα οποία το κάθε λεπτό μετράει, στη σωστή θερμοκοιτίδα και με το σωστό εξοπλισμό.»

Η Ι. ΓΡΙΒΕΑ

Η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Ιωάννα Γριβέα δήλωσε: «Θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες προς τον κ. Αγοραστό και τον κ. Καραμπάτσα που με ταχύτητα στάθηκαν δίπλα μας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι θα κάνουμε μία προσπάθεια ώστε η μονάδα νεογνών να γίνει περιγενετικό κέντρο σε συνεργασία με την μαιευτική κλινική. Υπάρχει σχετικό ΦΕΚ που έχει βγει. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί έχουμε τις δυνατότητες, το προσωπικό, τη γνώση και τη συνεργασία με τη μαιευτική κλινική». 

Η Κ. ΓΑΪΤΑΝΑ

Η Διευθύντρια ΕΣΥ Νεογνολογίας κ. Κατερίνα Γαϊτανά δήλωσε: «Ευχαριστούμε όλους όσους βοηθούν στη διατήρηση αυτής της μονάδας. Οι θερμοκοιτίδες που ζούσαμε εδώ και 20 χρόνια είχαν αγοραστεί πριν ακόμη λειτουργήσει το τμήμα. Ένα 40% ήταν εκτός λειτουργίας κι έτσι λοιπόν τους τελευταίους μήνες τα προβλήματα ήταν αρκετά έντονα και φάνηκε η αναγκαιότητα και επιτακτικότητα των νέων θερμοκοιτίδων γιατί πραγματικά ήταν ένα μαρτύριο για εμάς με την ευθύνη μετακίνησης του ενός παιδιού από τη μία θερμοκοιτίδα σε άλλη. Προσδοκούμε και στην περαιτέρω βοήθειά σας προκειμένου να συνεχίσουμε το έργο μας. Την τελευταία πενταετία έχουμε μία τρομερή αύξηση των ποσοστών επιβίωσης των παιδιών βάρους κάτω των 1000 γραμμαρίων που είναι υψηλού κινδύνου. Πλέον έχουμε φθάσει να είμαστε σε ευρωπαϊκά επίπεδα και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας.»