Με στόχο την ευαισθητοποίηση των Λαρισαίων  καπνιστών η Πνευμονολογική Κλινική του πανεπιστημίου Θεσσαλίας προχώρησε σε δράσεις για ενημέρωση σχετικά με την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. 

Στο σημείο μπροστά από την Ιατρική σχολή της Λάρισας,  ομάδα πνευμονολόγων ενημέρωσαν την Παρασκευή τους πολίτες μέσω ερωτηματολογίου για την ΧΑΠ, ενώ έκαναν και ειδική μέτρηση.

Όπως δήλωσε η Διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής Βιβή Παστάκα «Σήμερα αναλάβαμε πρωτοβουλία να ενημερώσουμε τους καπνιστές για το ΧΑΠ. Αυτό έγινε με αφορμή την 17η του Νοέμβρη - Παγκόσμια μέρα του ΧΑΠ.  Έτσι  επιχειρούμε να  ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο κατά του καπνίσματος, καθώς η κύρια αιτία του ΧΑΠ είναι το κάπνισμα.  

Μελετούμε τον αριθμό της κατανάλωσης του τσιγάρου, τα χρόνια του καπνίσματος και με ειδικές μετρήσεις μετρούμε το μονοξείδιο του άνθρακα και το μονοξείδιο του αζώτου όπου είναι οι δείκτες χρόνιας φλεγμονής των βρόγχων .»

Τα στοιχεία των μετρήσεων σύμφωνα με την κ. Παστάκα, θα συλλεχθούν από όλες τις πόλεις που έχουν πραγματοποιηθεί οι δράσεις.  Στα πλαίσια των δράσεων  οι πολίτες παράλληλα με τις μετρήσεις συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο ώστε η ομάδα των ιατρών να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς γνωρίζουν οι καπνιστές για το ΧΑΠ αλλά και για το πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από το τσιγάρο.