Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής :

«Η Μέση Ανατολή αλλά και η Βόρεια Αφρική διαθέτουν τα πιο πλούσια ενεργειακά αποθέματα στον κόσμο, είναι θύματα των αστικών τάξεων, των ενδο-ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του σχεδίου για τη «Νέα Μέση Ανατολή», το οποίο περιλαμβάνει την αλλαγή κυβερνήσεων, αναδιατάξεις, αλλαγή των συνόρων και διαμελισμό κρατών.

Όπως πριν, έτσι και τώρα χρησιμοποιούνται γνωστά προσχήματα. Πότε περί «ελέγχου βιολογικών όπλων», πότε περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Σήμερα, χρησιμοποιείται ο κίνδυνος της εγκληματικής οργάνωσης, του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους», που, όπως και άλλες παρόμοιες οργανώσεις, στηρίχτηκε πολύμορφα, εκπαιδεύτηκε, εξοπλίστηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, για την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.

Στην Ουκρανία, μετά την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε, αναρριχήθηκαν στην κρατική και κυβερνητική ηγεσία της χώρας ακόμα και Νεοφασίστες, φιλο-Ναζί, που εντείνουν τον αντικομουνισμό και χρησιμοποιούν τον εγκληματικό βομβαρδισμό των ανατολικών περιοχών της χώρας.

Επί της ουσίας, στις πλάτες του ουκρανικού λαού, εξελίσσεται ένας σφοδρός επικίνδυνος ανταγωνισμός ΗΠΑ και Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Στην Κύπρο, που συμπληρώθηκαν φέτος 40 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας των Συνταγματαρχών και την εισβολή της Τουρκίας, συνεχίζεται η κατοχή του 37% του νησιού.

Καταδικάζουμε την κατοχή και την ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου, την επιθετικότητα της Τουρκίας, που ενισχύεται ανοιχτά όλα τα χρόνια από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Εκφράζουμε την ανησυχία και την αντίθεση της ΕΕΔΥΕ Γραμματεία Λάρισας με τα διχοτομικά σχέδια που επιχειρούνται όλα αυτά τα χρόνια για τη νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, όχι μόνο δεν οδήγησε σε δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά στην πράξη αποκαλύφθηκε πως η στάση της Ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας αποτέλεσε και αποτελεί παράγοντα όξυνσης του προβλήματος και προώθησης συνομοσπονδιακής, διχοτομικής λύσης, όπως καταγράφηκε στο σχέδιο Ανάν, το 2004, και προβάλλει και σήμερα μέσα από την «κοινή ανακοίνωση» που υπογράφηκε στην Κύπρο, το Φλεβάρη του 2014.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ και της Ε.Ε για «δίκαιο» δήθεν μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Κύπρου, ανάμεσα στην «ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα», οι θέσεις περί συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων περιπλέκουν την κατάσταση και αποκαλύπτουν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στις σημερινές συνθήκες έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που προβάλλει ο κίνδυνος ακόμα και γενικευμένου πολέμου, τα καθήκοντα, οι υποχρεώσεις της ΕΕΔΥΕ για την διαφώτιση του λαού μας και την οργάνωση της πάλης είναι μεγάλες και πιστεύουμε ότι με τη συμβολή όλων μας μπορούμε να ανταποκριθούμε».