Ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τα Σούπερ Μάρκετ Λάρισα κατέθεσαν τη Δευτέρα δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ζητώντας να μάθουν από τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Κατρούγκαλο, αν οι 560 εργαζόμενοι που έχασαν τη δουλειά τους μετά το λουκέτο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που προβλέπει την ένταξη τουλάχιστον 500 απολυμένων.

Η ερώτηση των δύο βουλευτών:

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

Θέμα: Ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση των απολυμένων του ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ

Η εταιρία ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ δραστηριοποιούνταν στο Νομό Λάρισας για 26 χρόνια με 41 καταστήματα και σύνολο απασχολούμενων 560 άτομα. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από 1/7/2013 και η εταιρία από τις 2/4/2015 κηρύχθηκε με δικαστική απόφαση σε πτώχευση.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους ανέργους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση που προβλέπει την ένταξη τουλάχιστον 500 απολυμένων. Για το σκοπό αυτό η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ έχοντας στη διάθεσή της όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ καθώς και τα στοιχεία των ανέργων της επιχείρησης, οι οποίοι είναι καταγεγραμμένοι, έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου να υποβληθεί σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση.

Με δεδομένη την πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη υποστήριξης από την Πολιτεία και επειδή προβλέπεται με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο η δυνατότητα καταβολής στους εργαζομένους επιδόματος αφερεγγυότητας ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση χρηματοδότησης προγράμματος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση για τους 500 απολυμένους της εταιρίας ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΛΑΡΙΣΑ και αν ναι πότε αναμένεται η σχετική έγκρισή της;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη χορήγηση στους εργαζόμενους του επιδόματος αφερεγγυότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Τζελέπης                                                                            Βασίλης Κεγκέρογλου