Tην έναρξη μιας σημαντικής και φιλόδοξης πρωτοβουλίας του Δήμου Λαρισαίων, με κεντρικό τίτλο «Η πόλη που μαθαίνει», σηματοδοτεί η Διεθνής Διάσκεψη με τίτλο «Εκπαίδευση Ενηλίκων και Τοπική Κοινωνία» που διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Επιστημονική Ένωση Εκπαίδευσης Ενηλίκων και με τη στήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 20 και 21 Ιουνίου 2015 στο Αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα, Μεζούρλο).

Τόσο για τη διάσκεψη, όσο και για την «Πόλη που μαθαίνει», αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων κ.κ. Αλέξης Μπατζιανούλης και Δημήτρης Δεληγιάννης, η περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γ. Στεφανίδης και η διευθύντρια Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων κ. Στ. Μπαξεβάνου.

Όπως τονίστηκε, από τον κ. Μπατζανούλη στόχος του Δήμου Λαρισαίων είναι η διαμόρφωση πλαισίου ενίσχυσης και στήριξης των δημοτών και σε θέματα που άπτονται της Γενικής Παιδείας, προαναγγέλλοντας  τη ίδρυση Σχολών Γονέων, όπου εκδηλωθεί ενδιαφέρον αλλά και άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις όπου η ίδρυση και λειτουργία βιβλιοθηκών κ.α. 

Από την πλευρά του ο κ. Δεληγιάννης τόνισε ότι «Η πόλη που μαθαίνει» είναι ένα καινοτόμο σχέδιο που έχει ως σκοπό να παρέμβει δυναμικά στο επίπεδο της διά βίου μάθησης. Ένας Δήμος της Ελληνικής περιφέρειας επιδιώκει συνεργασίες με κορυφαίους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρώντας να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, οργανώνοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, αλλά παράλληλα ωθώντας τα μέλη της τοπικής κοινωνίας σε μια διαδικασία δια βίου μάθησης και προσωπικής εξέλιξης. Πρόκειται για τη  διαμόρφωση μια λογικής οργανωμένης παρέμβασης στην κοινωνία μας στο πλαίσιο ενός δικτύου των τοπικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της διά βίου μάθησης. Με τη διαμόρφωση κοινών στόχων και, όσο γίνεται, «μιας κοινής γλώσσας».  

Η  περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, σημείωσε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση στηρίζει ενεργά και με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Λαρισαίων, αφού στοχεύει στην ενίσχυση των διαδικασιών εκπαίδευσης. 

Συγχαρητήρια στο Δήμο για την πρωτοβουλία έδωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης, δηλώνοντας πως το Πανεπιστήμιο στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία, ενώ από την πλευρά της και η κ. Μπαξεβάνου σημείωσε πως οι υπηρεσιακές δομές και τα στελέχη του Δήμου, στηρίζουν τέτοιοιυ είδους προσπάθειες. 

Τρεις κορυφαίοι ριζοσπάστες στοχαστές στη Λάρισα

Ειδικότερα σε ότι αφορά στη διεθνή συνδιάσκεψη αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή τριών ριζοσπαστών στοχαστών της εκπαίδευσης ενηλίκων, οι κ.κ. Peter Mayo, Ted Fleming και ο Peter Jarvis που θα παρουσιάσουν ιδέες τους και θα συζητήσουν με τους συνέδρους σε ό,τι αφορά το θέμα του προγράμματος «Πόλη που μαθαίνει.

Ο Peter Jarvis δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο κορυφαίος κατά πολλούς εν ζωή παιδαγωγός και θεωρητικός της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, με ποικίλες ακαδημαϊκές διακρίσεις. Εδώ και πολλά χρόνια είναι επικεφαλής της συντακτικής ομάδας του φημισμένου επιστημονικού περιοδικού International Journal of Lifelong Education.

 Ο Ted Fleming, υπήρξε επικεφαλής του τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας για τη πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, των ατόμων με αναπηρία. Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Jack Mezirow για τη «συμβολή στην κατανόηση της εκπαίδευσης ενηλίκων στη θεωρία, την έρευνα και την πράξη».  

   Ο Peter Mayo, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας, αρμόδιος για την Εκπαίδευση Ενηλίκων, ριζοσπάστης θεωρητικός, έντονα πολιτικός, πραγματεύεται θέματα όπως η Παγκοσμιοποίηση, η Δημοκρατία, η Πολιτική Αγανάκτηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Σάββατο, 20 Ιουνίου

09:00-09:30

Προσέλευση-Εγγραφές

09:30-10:00

Χαιρετισμοί

Παρουσίαση της δράσης «Η Πόλη που μαθαίνει» απ’ τους Αντιδημάρχους Παιδείας & Νεολαίας Αλέξανδρο Μπατζανούλη

και Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρη Δεληγιάννη.

Χαιρετισμός από τον Αλέξη Κόκκο, Πρόεδρο της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων

10:00-11:30

Ομιλία του Peter Jarvis

11:30-12:00

Διάλειμμα- Καφές

12:00-14:00

Συζήτηση του Peter Jarvis με τους συνέδρους

Συντονιστής: Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας

Σχολιαστής: Γιώργος Κουλαουζίδης, καθηγητής-σύμβουλος εκπαίδευσης ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, μέλος της Επιστημονικής Ένωσης

14:00-14:45

Διάλειμμα- Φαγητό

14:45-16:15

Ομιλία του Peter Mayo

16:15-16:30

Διάλειμμα- Καφές

16:30-18:30

Συζήτηση του Peter Mayo με τους συνέδρους

Συντονιστής: Απόστολος Μπάρλος, Παιδαγωγικός Σύμβουλος ΣΔΕ Θεσσαλίας  

Σχολιαστής: Δημήτρης Δεληγιάννης, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής

Κυριακή, 21 Ιουνίου

09:00-09:30

Προσέλευση-Καφές

09:30- 09:40

Χαιρετισμός από τον Αποστόλη Καλογιάννη, Δήμαρχο Λαρισαίων

09:30-11:00

Ομιλία του Ted Fleming

11:00-11:30

Διάλειμμα- Καφές

11:30-13:30

13:30-14:00

-Συζήτηση του Ted Fleming με τους συνέδρους

Συντονιστής: Δημήτρης Κολοκοτρώνης, Σχολικός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας

Σχολιαστής: Αλέξης Κόκκος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων

-Συμπεράσματα από τη διημερίδα- Γενική Συζήτηση