Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ προχώρησαν οι οικοδόμοι του νομού Λάρισας, διεκδικώντας μέτρα προστασίας των ανέργων. Σε υπόμνημα τους αναφέρουν τα εξής: "Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους. 

Δεν είμαστε διακονιάρηδες ούτε ζητάμε να μας λυπηθούν. 

Απαιτούμε μόνιμη σταθερή δουλεία, μισθούς και μεροκάματα στο ύψος των αναγκών μας.

Για να μην βλέπουμε τα παιδιά μας να τσακίζονται από την ασιτία. 

Για να μην αντιμετωπίζουμε τον κλητήρα τη μια για το σπίτι που χρωστάμε, την   άλλη για το αυτοκίνητο που δεν πληρώσαμε την δόση, την άλλη το συνεργείο για να κόψει το ρεύμα. Δεκάδες χιλιάδες οικοδόμοι έχουν μήνες να κάνουν μεροκάματο, χιλιάδες έχουν φύγει στο εξωτερικό, με μεροκάματα και συνθήκες δουλειάς απαράδεκτα. 

Είναι χιλιάδες οικοδόμοι που δουλεύουν και δεν πληρώνονται, που δουλεύουν με 20 ευρώ μεροκάματο με ωράρια ατελείωτα.

Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη που εμείς έχουμε ανάγκη, που θα λύσει τα προβλήματά μας, θα καλύψει τις ανάγκες των οικογενειών μας. Είναι ανάπτυξη για το κεφάλαιο και τα συμφέροντά του.

Η ανάπτυξη, που υπόσχονται, δεν θα μας δώσει δουλειά και μεροκάματα. Η ανεργία θα συνοδεύει τη ζωή μας. Οι πιο «τυχεροί» από μας θα δουλεύουν στην αθλιότητα των 5μηνων προγραμμάτων της ΕΕ, με 20 ευρώ μεροκάματο και μετά θα καλούνται να κάνουν πάλι «υπομονή» στις ουρές της ανεργίας μέχρι να ξαναέρθει η σειρά τους στα διάφορα προγράμματα.

Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων

1. Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ στους  οικοδόμους για τις γιορτές των Χριστουγέννων. 

2. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ το μήνα, για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας. Να το δικαιούνται και οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν την επιχείρηση και οι απόφοιτοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ, Λυκείου, που ψάχνουν και δεν βρίσκουν δουλειά.

3. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

4. Ο χρόνος της άδειας λοχείας και της ειδικής 6μηνης άδειας μητρότητας να υπολογίζεται ως χρόνος εργασίας και όχι ασθενείας, ώστε να δικαιούται η μητέρα επίδομα ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης μετά την άδεια.

5. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι’ αυτούς που συμπληρώνουν δύο χρόνια στην ανεργία και έχουν 4.050 ημέρες ασφάλισης.

6. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.

7. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών στα παιδιά των ανέργων.

8. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. 

9. Κατάργηση των διαφόρων προγραμμάτων εκμετάλλευσης των ανέργων (π.χ. Κοινωφελούς εργασίας, Βάουτσερ, επιδότησης εργοδοσίας, μαθητείας), των ελαστικών μορφών εργασίας και της ανασφάλιστης εργασίας. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

10. Όλα τα χρήματα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που μπαίνουν στον ΟΑΕΔ για επιχορήγηση επιχειρήσεων, να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.

11. Να επαναλειτουργήσει ο ΟΕΚ, εξυπηρετώντας τους σκοπούς της ίδρυσης του. Να σταματήσει η διαδικασία εκποίησης της περιουσίας του.

12. Να ξεπαγώσουν όλα τα προγράμματα εκτός των επιδοτούμενων μέσω Τραπεζών. Να ενισχυθεί το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.

13. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση Εργατικών Κατοικιών στις συνοικίες Τούμπας και Αγίου Θωμά. Να γίνουν οι μελέτες και εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης, Φαλάνης. Αγορά οικοπέδων από τον ΟΕΚ και παραχώρηση δωρεάν δημοσίων εκτάσεων για κατασκευή εργατικών κατοικιών".