Τις δηλώσεις τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βαμβακοχώραφα στον κάμπο της Λάρισας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών καλούνται να υποβάλλουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου οι καλλιεργητές της περιοχής.

Αιτήσεις υποβάλλουν και βαμβακοκαλλιεργητές της Μαγνησίας για ζημιές από βροχές στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα υπάρχουν εκτάσεις με βαμβάκια που είναι πλημμυρισμένες με νερό και δεν προσεγγίζονται από τους παραγωγούς, ώστε να συγκομισθούν, αλλά και χωράφια με τόση λάσπη που είναι αδύνατον να μπουν μέσα τα μηχανήματα.

Η απώλεια παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως, διαφαίνεται μεγάλη, ενώ στα βαμβάκια εντοπίζεται απώλεια ειδικού βάρους, που οφείλεται και στην «καραμέλα», καθώς και αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, με άμεση συνέπεια μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε χωριά του νομού Λάρισας, καθώς αρκετά είναι τα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία έχουν προχωρήσει σε αναγγελία για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης από τους αγρότες. Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στον Πλατύκαμπο.

Μάλιστα, ήδη τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ από την έντονη βροχόπτωση της 7ης Οκτωβρίου επισκέφθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Β. Βισβίκης και Χ. Χατζούλης συνοδευόμενοι από κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον διευθυντή αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π. Καλφούντζο και τον τμηματάρχη φυτοπροστασίας, υγειονομικής και ποιοτικού ελέγχου Δ. Σταυρίδη, τον προϊστάμενο και τον επόπτη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιόντο και Σ. Σπυρόπουλο. 

Οι δηλώσεις για τις ζημιές υποβάλλονται ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου

Πέμπτη 15/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Πλατυκάμπου

Παρασκευή 16/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Πλατυκάμπου

Δημοτικές Ενότητες Κιλελέρ - Αρμενίου

agronews