Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. ο συγγραφέας και στοχαστής Στέλιος Ράμφος από το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Ράμφος χαρακτήρισε παράλληλα ζωτικής σημασίας τη δημιουργία ενός σοβαρού κράτους σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι αδυναμίες, όλα τα ελαττώματά βρίσκουν την έκφρασή τους ακριβώς πάνω σε αυτό.

«Κράτος έχει δημιουργήσει μόνον η Ευρώπη στην Ιστορία. Τα άλλα κράτη που υπάρχουν δεν είναι κράτη με την έννοια που εννοούμε σήμερα. Είναι διάφορες απολυταρχίες που έχουνε δημιουργηθεί μέσα στην Ιστορία. Δεν μιλάμε για θεσμούς στους οποίους συμμετέχουν οι άνθρωποι και σκέφτονται, συναποφασίζουν κτλ. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό μόρφωμα με το οποίο εμείς δεν είχαμε καλή σχέση λόγω βυζαντινού παρελθόντος –επειδή το κράτος το βυζαντινό μολονότι ξεκινούσε από ρωμαϊκές προϋποθέσεις εντέλει από τον 6ο -7ο αιώνα και μετά άρχισε να ακολουθεί ένα δικό του δρόμο, ο οποίος ήτανε δρόμος που ήθελε τον μονάρχη «έμψυχο νόμο» και υπό αυτή την έννοια δεν μπορούσε να υπάρξει κράτος δικαίου, δεν μπορούσε να υπάρξει τίποτα.

Όταν λοιπόν υποχρεωθήκαμε να φτιάξουμε κράτος με τον Καποδίστρια, τότε κάναμε μία «πλάγια κίνηση». Να φτιάξουμε για τους «κουτόφραγκους» το κράτος και από πίσω να δρουν οι οικογένειες, τα σινάφια και οι κοινότητες, τα χωριά. Και καταφέραμε να φτιάξουμε ένα τέτοιο μόρφωμα όπου οι σχέσεις είναι «πελατειακές» και όχι σχέσεις κανονικές κράτους-πολιτών. Αυτό πληρώνουμε τώρα», ανέφερε ο κ. Ράμφος.