Με αφορμή τη δημόσια συζήτηση, που διεξάγεται, για το έργο της «Βιοκλιματικής Ανάπλασης τμήματος ιστορικού κέντρου της Λάρισας», από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Λαρισαίων ανακοινώνονται τα εξής: 

Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων, παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τα όσα εκφέρονται στο δημόσιο διάλογο για το συγκεκριμένο έργο. Ο Δήμος έχει «ανοικτά αυτιά» και ακούει με προσοχή τις τοποθετήσεις όσων, καλοπροαίρετα και με μοναδικό γνώμονα την αγάπη για τη πόλη, παίρνουν θέση για το έργο.  

Πριν απ΄ όλα θα πρέπει να γίνει σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο σχεδιάστηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κ. Τζανακούλη και το οποίο υλοποιείται από τη σημερινή δημοτική αρχή.  

Το Ιστορικό του έργου 

Θα είναι αναμφίβολα, χρήσιμο για όσους απασχολεί το ζήτημα, η παράθεση ορισμένων  στοιχείων  που αφορούν στο ιστορικό του έργου. 

Ειδικότερα: 

Τον Ιούνιο του 2011, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, δημοσιοποιήθηκε «Ανοικτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα : Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με Ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ). 

 Η εν λόγω πρόσκληση περιλάμβανε διαγωνιστική διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο των υποβαλλόμενων προτάσεων στο Α’ στάδιο αξιολόγησης.

Ο Δήμος Λαρισαίων προχώρησε στη πρόταση για το έργο «Βιοκλιματική ανάπλαση τμήματος ιστορικού κέντρου Λάρισας» για να συμμετάσχει στην ανωτέρω διαγωνιστική διαδικασία. 

Είναι ξεκάθαρο και απολύτως σαφές ότι το έργο, μέχρι την έναρξη υλοποίησής του,  φέρει τις εγκρίσεις από τους εξής φορείς, όργανα και υπηρεσίες:   

Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)  

Επιτροπή Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου

Ολες τις εμπλεκόμενες Αρχαιολογικές Υπηρεσίες 

Το έργο 

Ειδικότερα, το έργο “Βιοκλιματική ανάπλασης τμήματος ιστορικού κέντρου Λάρισας» αφορά την πεζοδρόμηση τμήματος της οδού Βενιζέλου, των  οδών Σκυλοσόφου, Αγίου Αχίλλειου, Μητροπολίτη Αρσενίου, την ανακατασκευή του περιβάλλοντος χώρου του ιερού Ναού Αγίου Αχιλλείου και την ανάπλαση τμημάτων των οδών Κένταυρων, Μανωλάκη, Μελετίου και Πολυκάρπου. Η αστική περιοχή καταλαμβάνει συνολική επιφάνεια 26.000,00 μ2. Το εμβαδόν των προς ανάπλαση κοινόχρηστων υπαίθριων δημόσιων χώρων είναι 15.865,00 μ2.

Το έργο αποσκοπεί:

στην μορφολογική και λειτουργική ολοκλήρωση  της ενοποίησης του πολεοδομικού ιστού του κέντρου της πόλης και στην σύνδεση του με το αρχαίο θέατρο, τον Πηνειό και το πάρκο Αλκαζάρ. 

στην αναστροφή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας και στην βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής

στην αναστροφή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης του αστικού χώρου και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος

στην αειφόρο ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών 

Οι βιοκλιματικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

Πεζοδρομήσεις με τις οποίες ο λόφος μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου και περιπάτου από την προϋπάρχουσα κατάσταση ατελείωτου ασφαλτοστρωμένου χώρου στάθμευσης.

Επιστρώσεις δαπέδων με ψυχρά υλικά και ψυχρή άσφαλτο. Η προϋπάρχουσα άσφαλτος επιφάνειας 9.140 m2, μετατρέπεται σε ψυχρή άσφαλτο επιφάνειας 2.400m2.

Δημιουργία σκιασμένων ζωνών με στέγαστρα μεταλλικού φορέα και κεκλιμένων πανιών που επιτρέπουν τη ροή αέρα.

Προσαύξηση των χώρων πρασίνου από το υπάρχον εμβαδό 1.665 m2 σε 2.402m2 (αύξηση 45%). Επίσης στα υφιστάμενα 131 δέντρα προστίθενται 271 νέα δέντρα.

Κατασκευή στοιχείου τρεχούμενου νερού στις κλίμακες του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Ν. Αγίου Αχιλλείου για μεγαλύτερη μείωση της θερμοκρασίας.

Χρήση γεωθερμίας με τοποθέτηση εναλλακτών εδάφους-αέρα.

Φωτοβολταικά στοιχεία για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νέου δημοτικού φωτισμού και του συστήματος γεωθερμίας.

Σημειώνεται ότι το έργο σήμερα έχει προχωρήσει κατά 35% με 40%.  Η εικόνα του έργου, είναι προφανές   ότι θα αλλάζει με την εξέλιξη του.  Στη μέχρι τώρα, πρόοδο του έργου καταγράφονται ως θετικά στοιχεία η απομάκρυνση των αυτοκινήτων από το Λόφο του Φρουρίου και ειδικότερα από τα τμήματα που οι εργασίες έχουν προχωρήσει. Επίσης,  έχουν αυξηθεί και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι χώροι πρασίνου, (θα προστεθούν 271 νέα δένδρα στην περιοχή) ενώ έχουν αναμορφωθεί χώροι, που μέχρι πρότινος ήταν ασφαλτοστρωμένοι.  

Την ίδια ώρα είναι σαφές, πως ζήτημα δημιουργούν, οι μεγάλοι όγκοι των σιδηροκατασκευών. 

Επαναλαμβάνουμε πως η δημοτική αρχή, έχει «ανοικτά αυτιά» και  παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις απόψεις που εκφράζονται, από καλοπροαίρετους παρατηρητές, στο δημόσιο χώρο, τις οποίες και λαμβάνει σοβαρά υπόψη, προκειμένου να διερευνηθούν πιθανές βελτιώσεις ή τροποποιήσεις.    

Ξεκάθαρη πολιτική βούληση του Δήμου Λαρισαίων είναι το έργο να αποβεί υπέρ της πόλης διατηρώντας τα χαρακτηριστικά της βιοκλιματικής παρέμβασης.