Συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών λόγω της καρπόπτωσης στα αχλάδια και στην εμφάνιση μικρού καρπιδίου σε ορισμένες ποικιλίες σε ροδάκινα και νεκταρίνια.

Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν καλύπτονται ως ζημιογόνα αίτια από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Και ότι ενδεχομένως θα ενταχθούν στην αποζημίωση μέσω του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ).

Εμείς θεωρούμε ότι ο ΠΣΕΑ σε καμία περίπτωση δεν αποζημιώνει την τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί. Καθώς πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία (περίπου 3 χρόνια) και αποζημιώνει με ψίχουλα τους αγρότες. Δεν φτάνει που δεν θα έχουμε καθόλου εισόδημα, αλλά θα πραγματοποιήσουμε και όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, με αποτέλεσμα να αδειάσουν και άλλο οι τσέπες μας.

Καλούμε, όλους τους συναδέλφους αγρότες να παλέψουμε για ουσιαστική αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει όλα τα ζημιογόνα αίτια και να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς.

ΖΗΤΑΜΕ: Να υπογραφεί κοινή Υπουργική απόφαση για κατ΄εξαίρεση αποζημίωση, γιατί αυτή η ζημιά επηρεάζει όλη την οικονομική και κοινωνική ζωή της επαρχίας Τυρνάβου».