Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες των εμπόρων της λιανικής, για να πλησιάσουν τα επίπεδα του περσινού τζίρου στις χειμερινές εκπτώσεις, καθώς μεσοσταθμικά η μείωση κυμάνθηκε στο -17,3%, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η αγοραστική κίνηση επανήλθε σε φθίνουσα πορεία και το ποσοστό της πτώσης του κύκλου εργασιών του πρώτου διμήνου του 2015, στα επίπεδα της μεταβολής μεταξύ των ετών 2011/2010 (-17,64%)

Το επίπεδο των εκπτώσεων τη χειμερινή περίοδο κυμάνθηκε για τις περισσότερες επιχειρήσεις, σε ποσοστό 46%, μεταξύ 20% και 40%, ενώ μία στις τρεις είχαν εκπτώσεις στα προϊόντα τους άνω του 40%, ενώ υπήρξαν και επιχειρήσεις με πολύ υψηλά ποσοστά έκπτωσης που έφτασαν και στο 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας υπάρχει σαφής διαφοροποίηση του επιπέδου της έκπτωσης, ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης της επιχείρησης. Τα καταστήματα με είδη οικιακού εξοπλισμού καθώς και οι επιχειρήσεις με είδη ψυχαγωγίας και επιμορφωτικά είδη, είχαν χαμηλότερο επίπεδο εκπτώσεων σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του κλάδου της ένδυσης - υπόδησης.

Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος όσον αφορά τις πωλήσεις κινήθηκε για την πλειονότητα των επιχειρήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή. Αναλυτικότερα, εφτά στις δέκα επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα το 2015 σε σύγκριση με το 2014, περίπου μία στις τέσσερις στα ίδια επίπεδα και μία στις δέκα να έχει υψηλότερες. Ο κλάδος που δέχθηκε την μεγαλύτερη πίεση είναι της ένδυσης – υπόδησης, όπου το ποσοστό των επιχειρήσεων με χαμηλότερο τζίρο σε σχέση με πέρσι ανέρχεται στο 76,5%. Επίσης, οχτώ στις δέκα επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών το 2014 πάνω από 30.000€ παρουσίασαν μικρότερο τζίρο την χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2015 σε σύγκριση με το 2014.

Πτώση 0-10% σημειώθηκε στην αγορά της Λάρισας σύμφωνα με τα στοιχε;ία ενώ ,σταθερή ήταν η κίνηση στην αγορά της Ελασσόνας το 2015 σε σχέση με τις αντίστοιχες χειμερινές εκπτώσεις του 2014.

Πτώση 11-20% κατέγραψε ο τζίρος στην αγορά των Τρίκαλων σύμφωνα με την ΕΣΕΕ,στην Καρδίτσα η μείωση έφασε το 40% ενώ στον Βόλο η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 11-20%.