Την δέσμευση του υπουργού Οικονομίας και Υποδομών κ. Σταθάκη πως η ελληνική πολιτεία προστατεύει και θα συνεχίσει να προστατεύει την πρώτη κατοικία των Ελλήνων πολιτών απέσπασε ο βουλευτης Λαρίσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Βασίλης Κόκκαλης, το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα της ολομέλειας, όταν ο υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή. Η ερώτηση του κ. Κόκκαλη αφορούσε στα κόκκινα δάνεια και στους πλειστηριασμούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωπα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η ερώτηση του κ. Κόκκαλη:

Δυστυχώς παρά το γεγονός πως ήδη βρισκόμαστε στις αρχές Ιουνίου, ακόμη δεν έχει εισαχθεί σχετική διάταξη νόμου περί της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, ενώ σύμφωνα με τον Νομοθέτη υπήρχε προστασία από κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς  για την πρώτη κατοικία έως και την 31η Δεκεμβρίου 2014. Την ίδια στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο των φυσικών προσώπων αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν πάρει αυξητική τάση προφανώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης των οφειλετών. Παράλληλα λόγω της πληθώρας των αιτήσεων αλλά και της χρονοβόρας διαδικασίας του Νόμου για τα υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, η μεγαλύτερη μερίδα των δανειοληπτών αδυνατεί αφενός να εξυπηρετήσει τα δάνειά της αφετέρου η διαδικασία από μόνη της είναι αποτρεπτική λόγω των προϋποθέσεων και των όρων που τίθενται για την υπαγωγή τους. Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά και μερίδας των εκπροσώπων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, έχουν δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα περί της διαγραφής μέρους των παράνομων εκτοκισμών των ληξιπροθέσμων δανείων ή ακόμα και μέρους των κεφαλαίων τους.

 Παράλληλα μέσα στο δυσμενές κλίμα της οικονομικής ύφεσης, οι περισσότεροι επιχειρηματίες – έμποροι αλλά και αγρότες, η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  ενώ θα μπορούσαν να συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας μας είναι καταχωρημένοι στην «μαύρη λίστα» της Τειρεσίας ΑΕ. Οι πλειονότητα δε των καταχωρήσεων αφορούν σε ακάλυπτες επιταγές ή απλήρωτες συναλλαγματικές αλλά και σε καθυστερούμενα δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. Πρακτικά η εγγραφή και παραμονή στην Τειρεσίας ΑΕ, γίνεται για εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα και ως εκ τούτου αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό και εξ αυτού από την ελεύθερη αγορά, οι εγγεγραμμένοι έμποροι (αναστολή οικονομικών συναλλαγών, μείωση ρευστότητας και λειτουργίας επιχείρησης)

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Είναι στα άμεσα σχέδιά σας η αναμόρφωση των κανόνων λειτουργίας της Τειρεσίας ΑΕ, παρ’ ότι πρόκειται για Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία διέπεται από ιδιαίτερους κανόνες;

2) Θα εξευρεθεί λύση αναφορικά με τους επιχειρηματίες και ιδιώτες, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πρόσκαιρα και μόνο λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει και είναι στα σχέδια σας η  πρόβλεψη διαγραφής μέρους των κεφαλαίων ή των τόκων επιχειρηματικών δανείων αλλά των δανείων φυσικών προσώπων;

3) Τα αγροτικά δάνεια πως θα μεταχειριστούν και θα υπάρξει αναλογική αντιμετώπιση με τα δάνεια φυσικών προσώπων;

4) Θα υπάρξει για το έτος 2015 εκ νέου απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας;