Με το αριστούργημα του Πάβελ Παβλικόφσκι "Ida” ανοίγει την αυλαία των χειμερινών προβολών η Κινηματογραφική Λέσχη Λάρισας σε συνεργασία με τη  Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών, την Τρίτη 6 Οκτωβρίου στις 19.00 και στις 21.30 στο Χατζηγιάννειο.

Το 1962 η νεαρή δόκιμη μοναχή Άννα συναντά λίγο προτού δώσει τους όρκους της τη μόνη ζωντανή συγγενή της, την αδελφή της μητέρας της Βάντα. Εκείνη της αποκαλύπτει πως είναι εβραϊκής καταγωγής και την παίρνει μαζί της σε ένα ταξίδι ανεύρεσης του τάφου αλλά και του τρόπου θανάτου των γονιών της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 Η Άννα βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός των τειχών του μοναστηριού κι αντιμέτωπη με μία 45χρονη γυναίκα εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνην. Κυνική, μπλαζέ, σκληρή, όσο περιμένει τον εραστή της να ντυθεί και να φύγει, καπνίζοντας και πίνοντας. Η οικογένειά τους εκδιώχθηκε από τους Ναζί στον πόλεμο και Χριστιανοί Πολωνοί αρχικά τους έκρυψαν και μετά τους πρόδωσαν. Η Βάντα επέζησε γιατί έφυγε να πολεμήσει στην αντίσταση. Η Άννα – Ίντα επέζησε γιατί ήταν μωρό, κάποιος τη λυπήθηκε και την παράτησε στην Εκκλησία. 

Οι δύο γυναίκες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι δρόμου προς το χωριό που είναι θαμμένη η μητέρα της Ιντα, ψάχνοντας όσα τους ενώνουν κι όσα ρήμαξαν μια χώρα.  

Στιλιζαρισμένο και εικαστικά συναρπαστικό οδοιπορικό στις απωθημένες αλήθειες, τις ενοχές και τα τραύματα μιας ολόκληρης εποχής. Ο Παβλικόφσκι («Το Τελευταίο Καταφύγιο», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου») εντυπωσιάζει με την ώριμη σκηνοθετική του δεξιοτεχνία, ενώ οι πολιτικοκοινωνικές αναφορές του δεν βαραίνουν στο ελάχιστο τη συγκινητική σχέση των δύο παγιδευμένων στις ψευδαισθήσεις τους ηρωίδων. 

Κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

 Ένα συναρπαστικό, κινηματογραφικό ταξίδι.  

Γράφει η Πόλυ Λυκούργου: “Ο Παβλικόφσκι έχει την μοναδική ιδιότητα να κοιτά κατάματα το παγερό, απαισιόδοξο περιβάλλον, συνεχίζοντας όμως να αγαπά και να πιστεύει στους ανθρώπους που το κατοικούν (αναζητήστε το «Last Resort» όσοι δεν το έχετε δει). Αυτό δεν σημαίνει επίλυση, δίδαγμα ή χάπι εντ. Σημαίνει συναίσθηση, βλέμματα, κατανόηση. Μια αγκαλιά αποχαιρετισμού που φτάνει μέχρι το κάθισμά σου”. 

Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59)

Τρίτη 6 Οκτωβρίου

ώρες έναρξης: 19.00 & 21.30

γενική είσοδος: 4 ευρώ

Πολωνία, Δανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, 2013, Ασπρόμαυρ, Δραματική

Σκηνοθεσία:Πάβελ Παβλικόφσκκι

Σενάριο:Πάβελ Παβλικόφσκι, Ρεμπέκα Λινκέβιτς

Πρωταγωνιστούν:Αγκάτα Κούλεζα, Αγκάτα Τσεμπουκόφσκα, Τζοάνα Κούλιγκ

Φωτογραφία:Ρίτσαρντ Λιντσιέφσκι, Λούκας Ζαλ

Μουσική:Κρίστιαν Έιντνες Άντερσεν

Διάρκεια:82 λεπτά

Γλώσσα:Πολωνικά

Υπότιτλοι:Ελληνικά