Στη Λάρισα μίλησε απόψε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Imperial, ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για "αποτυχία" της πολιτικής της.

Όσον αφορά στο κόμμα του, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως το Κίνημα θέλει να μεταρρυθμίσει και όχι να αποδομήσει. Τόνισε επίσης την ανάγκη ίδρυσης του Κινήματος υπερασπιζόμενος τις πολιτικές του κατά την περίοδο που ήταν Πρωθυπουργός μεταξύ 2009 – 2011. "Είμαστε μια νέα πολιτική δύναμη προόδου, αξιών, δημοκρατίας και σοσιαλισμού", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Σηκώσαμε βάρος που δεν μας ανήκε πληρώνοντας προσωπικό και πολιτικό κόστος, αλλά το κάναμε για την πατρίδα. Η Ελλάδα είχε ένα βάρος 100 δις και έπρεπε να τα βρούμε", είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος περιφερόταν ως "επαίτης" για να μπορέσει να βρει τα χρήματα.

Αναφερόμενος στην εποχή της κυβέρνησης του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε "ας μας πουνε σε ποια περίοδο έγινε ο Καλλικράτης, η Διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση".

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος, οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Φαρμάκης και Γιώργος Αδαμόπουλος, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, οι Αντώνης Γκουντάρας, Κώστας Κολλάτος,  Δημήτρης Τάχος, Γιώργος Σούλτης, Κώστας Καραμπάτσας και Ηλίας Σκυλλάκος.

Επεσήμανε ότι η παρουσία του Κινήματος στη Βουλή θα επιβάλλει μία άλλη πολιτική καθώς και την επανάσταση του αυτονόητου, αλλά και τη συνεργασία για σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ. Μίλησε για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο για να υπογραμμίσει: «δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός».

Έθεσε ως κεντρικό στόχο, την οικοδόμηση της μεταπελατειακής Ελλάδας με βάση ένα Ελληνικό Σχέδιο για το μέλλον βασισμένο στο τρίπτυχο: απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και ένα κράτος που λειτουργεί με τους πολίτες ασφαλείς, μέσα από την διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα καταστήσει την Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Εμείς προτείνουμε, ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, ως ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους :

την επιμήκυνση για 70 χρόνια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων

το μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων

τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες

ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των επισήμων δανείων

την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.