Τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, μόνο λίγα λεφτά δεν είναι. Ιδίως όταν πρόκειται για τέτοιου μεγέθους εξοικονόμηση χρημάτων στον προϋπολογισμό του Δήμου Λάρισας. Εξοικονόμηση 5 επί συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατομμυρίων, ο οποίος περιλαμβάνει και πλήθος ανελαστικών δαπανών.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε προ ημερών σε ρεπορτάζ της «Ε», ωστόσο αξίζει να επισημανθούν ενδιαφέρουσες πτυχές της υπόθεσης καθώς αποτυπώνουν μια διαφορετική αντίληψη. Η οποία, αν υλοποιηθεί, δρομολογεί αλλιώς τα πράγματα. Και το ενδιαφέρον θα ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της Λάρισας.

ΟΧΙ δεν κέρδισε το Τζόκερ ο Απ. Καλογιάννης. Με τις οδηγίες του δημάρχου όμως, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γιάννης Ταφύλλης, σε συνεργασία με αντιδημάρχους και υπηρεσίες, ξεσκόνισε τον προϋπολογισμό του Δήμου. Εντοπίζοντας υπερβολές ή και «νεκρές» πιστώσεις μέσα στον λαβύρινθο των 1.200 κωδικών των δημοτικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων. Κατά τα ειωθότα κάθε χρόνο η χρέωση μικρών ή και μεγαλύτερων πιστώσεων σε πολλούς από αυτούς του κωδικούς. Το κοσκίνισμα που επιχειρήθηκε απέδωσε το προαναφερθέν ποσό. Καθόλου άσχημα, αφού αυτό το συμμάζεμα και μόνο μπορεί να επιτρέψει στον Απ. Καλογιάννη να εφαρμόσει την πολιτική του. Σε εποχή μάλιστα ισχνών αγελάδων. Κι αυτό είναι βέβαια το λιγότερο.

ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να πει σήμερα μετά βεβαιότητος για το τι γίνονταν αυτά τα λεφτά τα προηγούμενα χρόνια. Αν παρέμεναν ανενεργά, αν σπαταλιούνταν δίχως αντίκρισμα, μήπως ήταν ακόμη και εικονικές πιστώσεις. Στο μπλοκάκι πάντως του απόστρατου αεροπόρου, που συντονίζει τη δουλειά στον Δήμο και ο οποίος αποδεικνύεται ''λαχείο'' για τον δήμαρχο που τον επέλεξε, καταγράφηκαν 5 εκατομμύρια προς διάθεση.

ΩΦΕΛΗΜΕΝΗ φυσικά θα βγει η πόλη. Και τα χωριά του Δήμου βεβαίως. Η δημοτική αρχή αποφάσισε να διαθέσει το 1 εκατομμύριο για την κοινωνική πολιτική, σε διάφορες δράσεις που θα στοχεύουν να ανακουφίσουν τους μη έχοντες. Άλλο 1,5 εκατομμύριο λένε ότι θα πάει σε μικροέργα που θα συμμορφώσουν την εικόνα της πόλης. Ασφαλτοστρώσεις, επισκευές πεζοδρομίων κλπ, κούκλα θα γίνει η Λάρισα που δείχνει εγκαταλειμμένη, λόγω της οικονομικής στενότητας. Επιπλέον, μ' αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί η απασχόληση σε τοπικό επίπεδο. Κι άλλα 3 εκατομμύρια περίπου θα διατεθούν στις συνοικίες και τα χωριά, σε παρεμβάσεις που θα προταθούν από τα Διαμερισματικά Συμβούλια, τα οποία έτσι αναβαθμίζονται στην πράξη.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ στον Δήμο προσδοκούν ακόμη πιο έντονο νοικοκύρεμα και μεγαλύτερη εξοικονόμηση κονδυλίων από το Ενιαίο Σύστημα Προμηθειών που επιδιώκουν να εφαρμόσουν. Αντικαθιστώντας το υφιστάμενο, που χαρακτηρίζουν κατακερματισμένο σε 12 Διευθύνσεις.

Πέραν του προφανούς οφέλους, εφόσον όλα αυτά βρουν αντίκρισμα και πέρα από το μπλοκάκι, στην πραγματικότητα, τότε προκύπτει σπουδαίο πολιτικό όφελος για τον Απ. Καλογιάννη αλλά και για την παράταξή του. Καθώς θα δημιουργηθεί, σε μικρογραφία βέβαια, μια ισχυρή απόδειξη για το τι μπορεί να καταφέρει η οργανωμένη, καλά σχεδιασμένη διαχείριση, ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο. (Χωρίς να χρειαστεί καν να ανατραπεί ο καπιταλισμός...)

Εφ. Ελευθερία (Ζ.)