Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η επίσημη παρουσίαση  των τριών νέων προϊόντων άρτου του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη που εισάγονται στην τοπική αγορά σε συνεργασία με τους αρτοποιούς. Πρόκειται για προϊόντα ψωμιού με την εμπορική ονομασία ΘΕΣγη Θεσσαλικό, – ΘΕΣγη Κρίθινο – ΘΕΣγη Ελληνική Σίκαλη.

 Ο καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να τα βρει και να τα δοκιμάσει σε 12 αρτοποιεία της Λάρισας. Τα προϊόντα θα διακρίνονται από ειδική ετικέτα η οποία διαθέτει το λογότυπο του Συνεταιρισμού

Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής, ο Πρόεδρος του Συνεταιρσιμού ΘΕΣγη Παναγιώτης Καλφούτζος επισήμαινε τα σημαντικά στοιχεία της εμπορικής προσπάθειας. Ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά : 

«1ον: Μετά τον ΘΕΣγάλα αποδεικνύουμε και στον ΘΕΣγη πως όταν συνεταιριζόμαστε σωστά σε υγιείς βάσεις και οργανωμένα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Μαζί όλοι οι αγρότες και όχι ο καθένας μόνος του έχουμε δυνατότητες να δώσουμε υπεραξία στα προϊόντα μας. Και η είσοδος στην Αγορά της Λάρισας είναι ένα εγχείρημα που προετοιμάζεται μεθοδικά και συστηματικά πάνω από 1 χρόνο τώρα. 

2ον: Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια αναδεικνύουμε τον πλούτο της Θεσσαλικής γης. Οι δυνάμεις μας είναι πραγματικά αστείρευτες στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής αρκεί να έχουμε τη θέληση να εκμεταλλευτούμε σωστά τις δυνατότητες μας.  

3ον: Μέσα από αυτή μας την προσπάθεια δίνουμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ξέρει τι είναι και από πού προέρχεται αυτό που τρώει. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων προτύπων καλλιέργειας και πιστοποίησης που διαθέτει ο ΘΕΣγη και στον τομέα των σιτηρών, ο καταναλωτής να γνωρίζει ότι τρώει ποιοτικά και υγιεινά. Και 4ον: Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της προσπάθειας είναι οι συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ ενός συνεταιρισμού αγροτών με έναν ιδιαίτερα δυναμικό κλάδο της αγοράς που είναι οι Αρτοποιοί.

 Και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά πανελλαδικά. Εμείς διαθέτουμε τις πρώτες ύλες, δηλαδή τα δημητριακά που παράγουμε και μεταποιώντας τα σε άριστης ποιότητας άλευρα αναμειγνύοντας και προσφέροντας μοναδικές συνθέσεις στα χέρια των αρτοποιών που θα παρασκευάσουν τα τελικά προϊόντα στα ράφια προς άμεση κατανάλωση.

Να σημειώσουμε πως ο κ. Καλφούτζος στην ομιλία του κωδικοποίησε και  το κύριο αντικείμενο του Συνεταιρισμού, το οποίο είναι οι εκτατικές καλλιέργειες δηλαδή τα δημητριακά το βαμβάκη τα Ψυχανθή και τα κηπευτικά .

Η προσπάθεια ξεκίνησε από μια ομάδα 30 καλλιεργητών με διαχειρίσημη έκταση 10.000 στρεμμάτων, όμως σήμερα ο Συνεταιρισμός αποτελείται από 70 παραγωγούς με περισσότερα από 25.000 διαχειρίσμα στρέμματα.Μεταξύ άλλων είπε πως στόχοι και δραστηριότητες του Συνεταιρσμού είναι :

H Οργάνωση και o Προγραμματισμός της παραγωγής με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς. 

H ανάπτυξη της Συμβολαιακής Γεωργίας στο σύνολο των προϊόντων που παράγουμε

H Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, αξιοποιώντας  τον γεωργικό εξοπλισμό των μελών του Συνεταιρισμού για κοινή χρήση σε συνδυασμό με τις μαζικές αγορές  γεωργικών εφοδίων 

H Βελτιστοποίηση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Με την προώθηση κωδικών ορθής γεωργικής πρακτικής αλλά και τεχνικών παραγωγής με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον.

H Δημιουργία προστιθέμενης αξίας στα παραγόμενα προϊόντα μέσω της τυποποίησης και μεταποίησης τους.

Ο κ. Καλφούτζος κάλεσε τους Λαρισαίους καταναλωτές να αγκαλιάσουν αυτή την προσπάθεια. Πρόκειται για  μια προσπάθεια που όπως είπε δίνει την ευκαιρία σε όλους να έχουν  καθημερινά στο τραπέζι τους Φρέσκο - Ντόπιο - Ποιοτικό ψωμί.

Από την μεριά του ο επιστημονικός συνεργάτης του Συνεταιρισμού Μιχάλης Ορεστίδης τόνισε πως η προσπάθεια στηρίζεται στη βάση της διατροφικής αλυσίδας, η οποία είναι  το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι. 

Τόνισε πως άλευρα που παράγονται είναι αλεσμένα σε πετρόμυλο, ενώ δεν διαθέτουν προσθετικά.  Επισήμανε πως ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη έχει την εγγύηση των συνεργατών αρτοποιών με συνέπεια ο Συνεταιρισμός να εγγυάται στους καταναλωτές την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.