Τα αφιερώματα στον εναλλακτικό κινηματογράφο συνεχίζονται και φέτος στον γνώριμο χώρο του Μεταλουργείου.Για φέτος έχουν προγραμματιστεί δύο αφιερώματα με προβολές ταινιών , την Κυριακή 1 Μαρτίου και τη Δευτέρα 2 μαρτίου.Και τα δύο αφιερώματα ξεκινάνε από τις 5 το απόγευμα και θα ολοκλήρωθούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.Εξάλλου το εναλλακτικό είναι και ανατρεπτικό.

Την Κυριακή 1 Μαρτίου το αφιέρωμα έχει να κάνει με τους Monty Pythons.Οι πρώτοι ανατρεπτικοί χιουμορίστες της παγκόσμιας κωμωδίας μεγαλούργησαν τη δεκαετία του '60 και του '70 στην πουριτανική Αγγλία. Ο Τζον Κλις, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Τέρι Γκίλιαμ, ο Έρικ Άιντλ, ο Τέρι Τζόουνς  κι ο Μάικλ Πέιλιν έφεραν τα πάνω-κάτω στην έννοια "χιουμοριστικό", με έναν τρόπο άκρως καυστικό, ανατρεπτικό, γκροτέσκο και αναρχικό. Αποτέλεσαν τους σταυροφόρους της "μαύρης κωμωδίας", έδειξαν ότι το αντισυμβατικό είναι αστείο και δεν έχει όρια, αφήνοντας κληρονομιά  βαριά. Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια «Pythonesque» προστέθηκε στο λεξικό ως περιγραφή του σουρεαλιστικού χιούμορ. Τα σκετς τους ήταν τόσο δυνατά και συμπαγή, που το μοναδικό τους πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούσαν να βρουν την κατάλληλη ατάκα για να τα κλείσουν, σύμφωνα με το κλασικό πατροπαράδοτο αμερικάνικο πρότυπο. Για αυτό και πολλές φορές η σκηνή σταματούσε με ατάκες του στυλ «τι ηλίθιο σκετς είναι αυτό». Παρόμοια κι η φιλοσοφία στους τίτλους αρχής, που λογικό είναι να φαινόντουσαν τόσο μα τόσο βαρετοί στους «Monty Python». Για αυτό και συχνά έριχναν τα γράμματα στη μέση του σόου. Εξίσου παράδοξο και το όνομα τους, το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Η σειρά "Ιπτάμενο Τσίρκο" γνώρισε τεράστια επιτυχία, τέτοια που δοκίμασε και τα νερά της αμερικάνικης τηλεόρασης. Το σόου, όμως, τελείωσε τρία χρόνια μετά την έναρξη του επειδή ο Κλις βαρέθηκε, όπως είπε στους άλλους. Ουσιαστικά αποχώρησε από το γκρουπ, για να επιστρέψει το 1974 προκειμένου να γυριστεί η πρώτη τους πρωτότυπη ταινία, το «Holy Grail».  Γύρισαν στη συνέχεια το εξίσου επιτυχημένο «LIfe of Brain» . Κάπου εκεί ο Κλις, που ήταν ο δύσκολος της υπόθεσης βαρέθηκε και πάλι, αποχώρησε εκ νέου και οι «Monty Python» διαλύθηκαν. Έκαναν κάποιες συνεργασίες, όπως το «'Ενα ψάρι που το έλεγαν Γουάντα», αλλά ουδέποτε οι οι «Μπιτλς της κωμωδίας»  δεν έβγαλαν ξανά κάτι καινούργιο ως ομάδα. Και όπως ισχύει και με τους Μπιτλς έτσι και με τους "Πύθωνες" αιωρείται πάντα το ερώτημα της "επανασύνδεσης". Και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται σύμφωνα με τον Άιντλ, που λέει ότι «θα ενωθούμε και πάλι όταν ο Γκράχαμ Τσάπμαν σηκωθεί από τον τάφο του. Προς το παρόν συζητάμε τους όρους αυτούς με τον ατζέντη του». Τελικά επανενώθηκαν φέτος, χωρίς, δυστυχώς, ο Γκράχαμ Τσάπμαν να σηκωθεί από τον τάφο του. 

Από τις 5 λοιπόν το απόγευμα θα προβληθούν οι ταινίες :

17.00 – 19.00 Flying circus (best scetches)

19.00 – 21.00 Οι ιππότες της ελεινής τραπέζης 

21.00 – 23.00 Ένας προφήτης μα τι προφήτης 

23.00 – 01.00 Και τώρα κάτι διαφορετικό 

01.00 - 03.00 Monty pythons Live at the Hollywood Bowl

Την δευτέρα 2 Μαρτίου ακολουθεί το αφιερώμα στις cult ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Δεν υπάρχει ορισμός του τι ακριβώς είναι η cult ταινία. Cult είναι οι ταινίες, συνήθως γυρισμένες παλιά, που έχουν πολύ χαμηλό budget, αποτυχημένα special effects, κακή παραγωγή, ηθοποιούς που δεν ξέρουν να υποκρίνονται, ηλίθιο σενάριο κτλ. Και τι το διασκεδαστικό έχει αυτό το πράγμα; Αυτό ακριβώς είναι το διασκεδαστικό. Το πολυεπίπεδο και αριστουργηματικό fail αυτών των ταινιών δεν μπορεί να σε αφήσει αδιάφορο.

  Μετά το αφιέρωμα στις cult ταινίες τρόμου, επανερχόμαστε με ένα αφιέρωμα στις απόλυτες cult ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Τέρατα, διαστημόπλοια, διαστημόπλοια, τέρατα, τέρατα σε διαστημόπλοια, ιπτάμενοι δίσκοι από χαρτί, ένα τέρας απομίμηση Γκοτζίλα από τη Βόρειο Κορέα, και κάμποσοι εξωγήινοι που μοιάζουν με ανθρώπους και παίζονται από ηθοποιούς που ο καλύτερος απ’ αυτούς δεν θα έκανε ούτε για σχολικό σκετσάκι, αλλά που η αταλαντοσύνη του θεωρείται ως το καλύτερο όχημα για να παίξει σε μια τέτοια ταινία, παλικάρια-ήρωες με λέιζερ και μερικά ακόμη τερατάκια από πλαστελίνη συνθέτουν αυτό το απόλυτα τρελό σκηνικό, που, ακόμα κι οι εξωγήινοι, αν υπάρχουν, βλέποντάς το θα αρνούνταν να καταλάβουν τη γη. Ταινίες επιστημονικής φαντασίας που ούτε επιστημονικής ούτε πολύ φαντασίας είναι, κι είναι τόσο κακές, που γίνονται μοναδικές κι αριστουργηματικές.

Από τις 5 λοιπόν το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες θα παιχθούν οι ταινίες.

17.00 – 19.00 Ο πόλεμος των κόσμων  ( the war of the worlds - 1953)

19.00 – 21.00 The blob ( 1958 )

21.00 – 23.00 Plan 9 from outer space του μοναδικού Ed Wood ίσως η χειρότερη ταινία όλων των εποχών 

23.00 – 01.00 Η μύγα ( the fly - 1958 )

01.00 – 03.00 Barbarella

 και για όσους αντέξουν 

03.00 – 05.00 Ο γαλαξίας του τρόμου ( Galaxy of terror )