Διαμαρτυρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας πραγματοποίησαν οι γεωπόνοι, αντιδρώντας στις μεγάλες κυρώσεις στο πρόγραμμα της νιτρορύπανσης.

Σε υπόμνημα του Γεωπονικού Συλλόγου ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:

      “Κύριο ζήτημα της διαμαρτυρίας  είναι οι πολύ μεγάλες κυρώσεις  στα πρόσφατα αποτελέσματα των δικαιούχων «προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» με  σκοπό την επίλυση των πολύ μεγάλων ποινών των δικαιούχων του προγράμματος 

     Ζητούμε να απαλειφθούν οι ποινές, που προκύπτουν εξαιτίας του γεωχωρικού ελέγχου των αγροτεμάχιων, οι οποίες μάλιστα  επιφέρουν δευτερεύουσες ποινές σχετιζόμενες με το ποσοστό διαφοράς, που είναι εξοντωτικές για τους παραγωγούς.

      Ο γεωχωρικός έλεγχος των αγροτεμαχίων- (μετατόπιση 20%-  ) δεν προβλέπονταν στην αρχική ΚΥΑ 079833 25/10/2011. Προτείνουμε εκ νέου και ζητούμε το σπάσιμο του αγροτεμαχίου με τεχνικό τρόπο, ώστε  η ποινή να αφορά  μόνο το τμήμα αγροτεμάχιου,  που δεν συμπίπτει με την χρονιά αναφοράς του γεωχωρικού ελέγχου. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε περιβαλλοντικά στο υπόλοιπο τμήμα του αγροτεμαχίου.

     Έτσι η έκταση, που συμπίπτει χωρικά, μπορεί να πληρωθεί κανονικά. Είναι βέβαιο ότι με αυτό τον τρόπο οι ποινές των δικαιούχων θα μειωθούν δραστικά. 

    Ζητούμε, επίσης, να εκδοθεί άμεσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ  η ακριβής διαδικασία δικαιούχων, που εμπίπτουν στην  διαδικασία διπλής χρηματοδότησης”.