Τα «Ψηλά βουνά» το θρυλικό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου θα παρουσιάσει σε θεατρική μορφή η «Παιδική Σκηνή» του – «Θεσσαλικoύ Θεάτρου» στη Λάρισα και σε περιοδεία τον ερχόμενο χειμώνα.

Η θεατρική διασκευή έγινε από τον Κώστα Τσιάνο που θα σκηνοθετήσει την παράσταση. Πάνω από 4 χρόνια το «Θεσσαλικό Θέατρο» προσπαθεί να παρουσιάσει το περίφημο έργο του Παπαντωνίου, αλλά πάντα προέκυπταν διάφορα εμπόδια. Άς ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά ο ενθουσιασμός και το πείσμα του Κώστα Τσιάνου, αλλά και η επιθυμία του Διοικητικού Συμβουλίου του «Θεσσαλικού Θεάτρου» να καταφέρουν να γίνουν «Τα ψηλά βουνά» θεατρική παράσταση.

Τα «Ψηλά βουνά» πρωτοκυκλοφόρησαν ως αναγνωστικό της Γ΄ Δημοτικού το 1918, την περίοδο (1917-1920) της Βενιζελικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θεωρείται μέχρι σήμερα υποδειγματικό κείμενο της παιδικής λογοτεχνίας που πρόσφερε απόλαυση, συγκίνηση και γνώση σε πολλές γενιές.

Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου στο περίφημο αναγνωστικό του καινοτομεί σε σχέση με προηγούμενα αναγνωστικά. Αποφεύγει τον άκαμπτο και ψυχρό διδακτισμό, τους ψεύτικους σοβαροφανείς χαρακτήρες και ενσωματώνει στη λογοτεχνική του γλώσσα, τη λαϊκή αφήγηση, το δημοτικό τραγούδι, το ποίημα, το χιούμορ και την τρυφερότητα.

Στο έργο μια παρέα μικρών μαθητών περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στα βουνά της Ρούμελης, μετά από παρότρυνση του δασκάλου τους και με τη συγκατάθεση των γονιών τους.

Εκεί θα μάθουν να ζουν ομαδικά και μακριά από τις ανέσεις του σπιτιού τους στην πόλη, να εργάζονται, να μαγειρεύουν, να χτίζουν, να ράβουν, ν’ ανοίγουν μονοπάτια στο δάσος, να γίνονται αν χρειαστεί νοσοκόμοι, δασοφύλακες, δάσκαλοι για τον μικρό Λάμπρο το αγράμματο βοσκόπουλο και να μη φοβούνται.

Στα ψηλά βουνά θα αγαπήσουν το δάσος, τα φαράγγια, τα ποτάμια, τις κρυστάλλινες πηγές. Θα αισθανθούν το καθαρό βουνήσιο αεράκι, τις μυρωδιές των αγριολούλουδων, το θρόϊσμα των πεύκων και των ελατιών, το τραγούδι των τρεχάμενων νερών, τα κελαηδίσματα των πουλιών, τα βελάσματα των ζώων, τη δροσιά των περιβολιών και των ανθισμένων κήπων. Εκεί θαρθούν σ΄ επαφή με ανθρώπους της υπαίθρου και θα μάθουν να σέβονται οτιδήποτε διαφορετικό και να διαλέγουν για αρχηγό τους εκείνον που θα αποδειχτεί ικανότερος.

Το – «Θεσσαλικό Θέατρο» σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, θεωρεί σημαντικό γεγονός την απόφασή του να παρουσιάσει στη σκηνή, το αξεπέραστο κείμενο του Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Τα σημερινά παιδιά και ιδιαιτέρα των μεγάλων πόλεων που ζουν ασφυκτικά σε τσιμεντουπόλεις και είναι εθισμένα στις εικόνες της τηλεόρασης και του υπολογιστή, είναι χρήσιμο να γνωρίσουν και να χαρούν τις ομορφιές και όλα τα αγαθά που προσφέρει η φύση.

Για να στελεχωθεί ο Θίασος από 7 νέους άνδρες ηθοποιούς ο Κώστας Τσιάνος θα κάνει 2η ακρόαση.

Οι υποψήφιοι ηθοποιοί θα πρέπει να δείχνουν νέοι (20 – 25 ετών) να έχουν κάποια ευκολία στο τραγούδι και στο χορό.

Όσοι πήγαν στην 1η ακρόαση θα πρέπει να δοκιμαστούν και στη 2η που θα γίνει την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στις 11η ώρα το πρωϊ, στο «Θέατρο του Μύλου».

Οι ενδιαφερόμενοι θα εξεταστούν σ΄ένα κείμενο που θα το προμηθευτούν από τα γραφεία του «Θεσσαλικού Θεάτρου» (Τηλ: 2410-621209) στο τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Γαϊδαράκος» και σ΄ένα τραγούδι της αρεσκείας τους.

Τους ενδιαφερόμενους θα εξετάσουν ο Κώστας Τσιάνος και ο μαέστρος της μουσικής Δημήτρης Καρβούνης.