Μέσα στα 1.000 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου εντάσσεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσίευσε το Center for World University Rankings (CWUR). Το πανεπιστήμιο κατατάσσεται στην 905 θέση. Σε καλύτερη θέση κατατάσσεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το οποίο βρίσκεται στην 301η. Τα ιδρύματα που συμμετέχουν είναι χιλιάδες, γεγονός που σημαίνει πως τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μέσα στην αφρόκρεμα των ιδρυμάτων τα οποία έχουν παγκόσμια αναγνώριση.

Στην κατάταξη βρίσκονται και άλλα έξι ελληνικά πανεπιστήμια: Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (459η θέση), το Πανεπιστήμιο της Κρήτης (515η θέση), το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων (582η θέση), το πανεπιστήμιο της Πάτρας (641η θέση), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (695η θέση)

Όσον αφορά στα πανεπιστήμια που συγκέντρωσαν την καλύτερη βαθμολογία και συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα του πίνακα της κατάταξης, αυτά είναι τρία των ΗΠΑ και δύο της Μεγάλης Βρετανίας. Πιο συγκεκριμένα, πρώτο στην κατάταξη είναι το πανεπιστήμιο του Harvard (ΗΠΑ), ακολουθεί το πανεπιστήμιο του Stanford (ΗΠΑ) και το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology - ΗΠΑ), ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης (Μεγ. Βρετανία).

Το Κέντρο για την Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων (CWUR) δημοσιεύει τη μοναδική παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων που μετρά την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των φοιτητών, καθώς και το κύρος των μελών ΔΕΠ και την ποιότητα της έρευνάς τους χωρίς να στηρίζονται σε έρευνες και οι παρατηρήσεις των δεδομένων του πανεπιστημίου.

ΤΟ CWUR χρησιμοποιεί κριτήρια για την κατάταξη που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ποιότητα της εκπαίδευσης, την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων , τις ερευνητικές  εργασίες που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά,  τον αριθμό των επιστημόνων που έχουν κερδίσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, βραβεία, μετάλλια κ.α