Η περίοδος ...χάριτος που είχαν δώσει τα πρωτοκλασσάτα στελέχη της ΝΔ στην ηγεσία τους για να ξεκινήσει η επώδυνη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τελείωσε χθες.

Πλέον, ο ένας μετά τον άλλον ζητούν επισήμως να συγκληθούν τα όργανα, ακόμη και να διενεργηθεί έκτακτο συνέδριο, όχι με απολογιστικό περιεχόμενο αλλά θέμα «ποιοι είμαστε – τι πρεσβεύουμε – πώς συνεχίζουμε». Το ...με ποιόν στο τιμόνι δεν έχει τεθεί δυναμικά. Το ανέφερε εμμέσως όμως χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος, υπενθυμίζοντας ότι οι πρόεδροι της ΝΔ, μετά από κάθε ήττα, όπως ο Κώστας Καραμανλής το 2009, έθεταν τον εαυτό τους στη διάθεση των οργάνων... 

 Το γεγονός πάντως ότι (ακόμη;) δεν έχει εμφανισθεί διεκδικητής της θέσης του προέδρου, εμποδίζει κάποιον από τους επικριτές του κ.Σαμαρά «να σπάσει τη τζαμαρία για να γίνει έφοδος στο κενό», σύμφωνα με μία χαρακτηριστική φράση επανεκλεγέντος βουλευτή με ειδικό βάρος στο κομματικό ακροατήριο.

Σε Λαζαρίδη-Σταμάτη τα βέλη

Σε αυτή τη φάση, όπως λένε, ζητούν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, ώστε οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται από την «ομάδα του προέδρου» αλλά από τα όργανα, στα οποία εκπροσωπούνται στελέχη από όλες ...τις φυλές.

Το κλίμα μοιάζει έκρυθμο. Χθες μάλιστα «τα είπαν» στη Συγγρού ο κ.Σαμαράς με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη («σε έντονο ύφος», κατά τις πληροφορίες).

Είχε προηγηθεί δημόσια παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να συγκλιθεί άμεσα η νέα κοινοβουλευτική ομάδα και να γίνει εκτενής συζήτηση για την εκλογική τακτική και τα αίτια της ήττας, ενώ πρότεινε «να βγει μπροστά» η ΝΔ προτείνοντας τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν πράγματι αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ...

Τα βέλη των στελεχών στρέφονται στους στενούς  συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, για την εκλογική τακτική «φόβου και τρόμου» που επέλεξαν «χαρίζοντας την ελπίδα στον ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε ανοικτά χθες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Οι ευθύνες αποδίδονται κυρίως στον Χρύσανθο Λαζαρίδη και στον Δημήτρη Σταμάτη, στους οποίους χρεώνουν την αρχική επιλογή της εν λόγω τακτικής αλλά και την επιμονή σε αυτήν, ακόμη κι όταν τα σημάδια των αρνητικών επιπτώσεων άρχισαν να καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις.

Το χειρότερο, κατά τους επικριτές, είναι ότι αυτή η τακτική ...συνεχίζεται και μετεκλογικά με το επιχείρημα της «αριστερής παρένθεσης» - στο οποίο αποδίδεται και η εισήγηση προς τον κ.Σαμαρά να μην «παραδώσει» το Μαξίμου στον νέο πρωθυπουργό.

Ο ίδιος ο Αν. Σαμαράς έχει ήδη ξεκινήσει κύκλο επαφών με στελέχη και βουλευτές, καταγράφοντας παρατηρήσεις και επικρίσεις αλλά χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά του για τις προθέσεις του.

Παραίτηση γραμματέα;

Οι συσκέψεις είναι φορτισμένες – τόσο που χθες το βράδυ κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Λαρισαίος γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος αποφάσισε να παραιτηθεί, επειδή διαφώνησε προεκλογικά (και διαφωνεί μετεκλογικά) με την τακτική αυτή. Η φήμη διαψεύσθηκε από στελέχη της Συγγρού – όπως και η πληροφορία που την συνόδευσε ότι για τη θέση του γραμματέα ενδιαφέρεται ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος...

Συνεδρίαση χωρίς τον Δ.Αβραμόπουλο

Σε αυτό το κλίμα συνεδριάζει απόψε η (ολιγομελής) Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος υπό τον Αν. Σαμαρά.Ο Δ. Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Λετονία με την ιδιότητα του κοινοτικού επιτρόπου, οπότε δεν θα συμμετέχει (είναι αντιπρόεδρος της ΝΔ όπως και ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Δήμας) και, επομένως, δεν θα κληθεί να ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχτεί πρόταση Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την Ηρώδου του Αττικού...

Κάτι που θα γίνει στις αμέσως επόμενες ώρες, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κύκλο των «προεδρικων» ψηφοφοριών στη νέα Βουλή έχει αρχίσει.

capital.gr (Μαρίνας Μάνη)