Αφιέρωμα σε αριστούχους μαθητές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κάνει σήμερα το protothema.gr. Μεταξύ των αριστούχων και η 18χρονη Ιωάννα Φάκα, απόφοιτος του 5ου Λυκείου Λάρισας, η οποία συγκέντρωσε 19.010 μόρια.

Η Ιωάννα Φάκα (στη μέση της φωτογραφίας) είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση μαθήτριας, που κατάφερε να αριστεύσει, έχοντας πρόγραμμα και σύστημα στο διάβασμά της. Η 18χρονη από το 5ο Γενικό Λύκειο Λάρισας κατάφερε να συγκεντρώσει 19.010 μόρια παρακολουθώντας την Τεχνολογική Κατεύθυνση και στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο που την ενδιαφέρει 19.124 μόρια, γράφοντας 20 στις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, 19,9 στην Πληροφορική, 18,3 στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, 18 στη Φυσική, 17,9 στην Έκθεση και 16,7 στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.

Η μαθήτρια δηλώνει αποφασισμένη να μείνει στην Ελλάδα και να παλέψει για μία θέση στον εργασιακό χώρο της χώρας παρόλο που ταλανίζεται από σοβαρά οικονομικά προβλήματα και αδικίες ειδικά για τους νέους σαν την ίδια. "Θέλω να μείνω στη χώρα μου. Δεν είναι λύση να φεύγουμε από εδώ, γιατί το εργατικό δυναμικό χάνεται. Ποιοι θα μείνουν εάν φύγουμε όλοι οι νέοι;", τονίζει η Ιωάννα Φάκα. 

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

"Διάβαζα συστηματικά και κάθε ημέρα, αλλά όχι πάρα πολλές ώρες, γιατί σε αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεσαι καθαρό μυαλό. Πήγαινα φροντιστήριο σε όλα τα μαθήματα εκτός από τις Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που μου έκανε μάθημα ο πατέρας μου, που είναι οικονομολόγος», σημειώνει στο protothema.gr η 18χρονη Ιωάννα. Τι θέλει, όμως, να σπουδάσει; «Ως πρώτη επιλογή μου είναι η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) στο οικονομικό τμήμα κι ως δεύτερη ΑΣΟΕΕ ή κάποια άλλη οικονομική σχολή στην Αθήνα. Θέλω να σπουδάσω οικονομικά, γιατί με ενδιαφέρουν και λόγω της κατάστασης στη χώρα και γιατί είναι πάντα κάτι επίκαιρο", σημειώνει στο protothema.gr η Ιωάννα. 

"Σίγουρα ως μαθήτρια είχα άγχος λόγω της κρίσης εάν θα καταφέρουν οι γονείς μου να με σπουδάσουν και βλέπω ότι η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων που θέλω έχει πολλή ζήτηση, μάλλον γιατί προσφέρει αποκατάσταση. Ωστόσο, θέλω να περάσω εκεί, γιατί είναι μία πολύ καλή σχολή, έχει οικονομικά που με ενδιαφέρουν και μου αρέσει ο στρατός ως ιδέα. Ελπίζω να καταφέρω να μπω εκεί που θέλω και τέσσερα χρόνια μετά η κατάσταση στη χώρα να έχει βελτιωθεί. Δε θέλω να σκέφτομαι το εξωτερικό ως επιλογή. Θέλω να μείνω στη χώρα μου. Δεν είναι λύση να φεύγουμε από εδώ, γιατί το εργατικό δυναμικό χάνεται. Ποιοι θα μείνουν εάν φύγουμε όλοι οι νέοι;", καταλήγει.