Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει Υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μου έκανε την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση να αναλάβω τη θέση του Υπεύθυνου Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων, την οποία και αποδέχτηκα. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου και ελπίζω ότι θα ανταποκριθώ στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνω.

Η μεταπολιτευτική περίοδος φόρτωσε τον πολύπαθο χώρο της παιδείας με σοβαρότατες παθογένειες. Στο παρελθόν έγιναν κάποιες σοβαρές προσπάθειες να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Δυστυχώς, όμως, η επέλαση του λαϊκισμού, με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιφέρει τη βίαιη επιστροφή σε λογικές και πρακτικές της δεκαετίας του 1980, που αποδεδειγμένα στοίχησαν ακριβά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Επί ένα έτος βιώνουμε την εκδήλωση αναχρονιστικών και ιδεοληπτικών αντιλήψεων από τις ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Η απέχθεια προς την «αριστεία» και την «αξιοκρατία», όπως και ο άκρατος κομματισμός που συστηματικά προωθείται από την παρούσα κυβέρνηση, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ακόμη και ο, μάλλον αλλοπρόσαλλος, τρόπος που «διεξάγεται» ο «εθνικός διάλογος για την παιδεία» δίνει την αίσθηση της έλλειψης σχεδιασμού, στόχων και, οπωσδήποτε, φιλόδοξου οράματος.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, και στην παιδεία, η ανικανότητα, η ανεπάρκεια και η επικινδυνότητα αυτής της κυβέρνησης διαπιστώνεται από ολοένα και ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αποκαλύπτεται η αναχρονιστική φύση του λαϊκισμού, με τα δεινά που ραγδαία επισωρεύει.

Η ανάγκη ανασυγκρότησης του εκπαιδευτικού συστήματος είναι αναμφίβολη. Το σχολείο πρέπει να στοχεύει όχι μόνον στην μετάδοση των γνώσεων αλλά και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα των μαθητών, όπως και στην προετοιμασία τους να γίνουν ενεργοί και χρήσιμοι πολίτες. Για το λόγο αυτό, η προαγωγή των αρχών της αξιοκρατίας, της εργατικότητας, του σεβασμού σε όλες τις απόψεις, καθώς και η ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, πρέπει να είναι βασικές μας προτεραιότητες.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτίθεμαι να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις προσβλέποντας στη συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα».